Cardinalul-2019

Filmul ,”Cardinalul” al  regizorului  Nicolae Mărgineanu  se află în post-producție . Știm foarte puțin, dar esențial, despre acest film dedicat memoriei tatălui său , reputatul psiholog Nicolae Mărgineanu care a făcut 16 ani de închisoare comunistă, ca deținut politic. Regizorul avea , la liberarea părintelui său, 26 de ani, o vârstă la care înțelegi ce se întâmplă și rămâi marcat de dorința ca adevărul să fie aflat, trecutul să nu fie uitat și să nu se repete, ca atitudinea contemporanilor să fie de combatere a ciumei roșii care nicidecum nu a fost anihilată, și până nu demult, avea o față mai greu de recunoscut.

Mulți dintre noi știm, am auzit de la familiile noastre, prin ce a trecut populația acestei țări în anii de după cel de-al Doiles Război Mondial, când am fost…aruncați pradă în lagărul socialist , da , așa se numeau țările aflate sub puterea sovietică. Occidentul era „lagărul” capitalist (ce le mai plăcea celor de la putere să folosească acest termen!)

Filmul, după cum bănuiți din titlu, prezintă atitudinea de distrugere a Bisericii și a figurilor sale reprezentative, una din metodele cele mai subversive de  anihilare, alături de a altor intelectuali de marcă , a sufletului si minților luminate ale neamului.  În anii 1950 conducătorii  Bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici, decât a celei ortodoxe (de fapt, și în U.R.S.S., multe biserici au fost dărâmate sau transformate în grajduri!) .Alături de mari politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt declarate, ele, subversive, dușmani ai poporului. În fața chinurilor , delațiunii fratricide , mijloacelor de dezumanizare dintre cele mai perfide, opțiunea nu poate fi decât convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică  episcopul  Iuliu Hossu , care, prin curaj, verticalitate , devine un model și o călăuză pentru ceilalți preoți. Filmul este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.

Regie: Nicolae Mărgineanu  – Scenariu: Bogdan Adrian Toma – Scenografia:  Nicodim Dumitru- Coloana sonoră:Cornel Țăranu – Distribuție:  Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Maria Ploae, Cristi Iacob,Radu Brânzaru

Se pare că din  toamnă , octombrie 2019, filmul va rula in cinematografe

Un comentariu la &8222;Cardinalul-2019&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.