Finalul unui fenomen cultural?

Dacă întrebarea de pe buzele fanilor era cine va câștiga Urzeala tronurilor?, criticii de film ca Daniel Iftene se întrebau dacă asistăm la finalul unui fenomen cultural sau al unei isterii colective, o infatuare de moment pe care istoria filmului o va expedia în note de subsol?

Ca să fac cât mai puţin spoiler, ultimul episod din seria a VIII-a a-ncercat să-mpace pe toată lumea: Jon Snow a rămas cu zăpada şi cu lupul cel alb, Daenerys cu dragonul şi Bram cu scaunul cu rotile, iar Arya a plecat să-şi termine în sfârşit personajul construit cu atâta migală – dar în alt film.

Partea cea mai haioasă a episodului final este cea legată de Tronul de fier 🙂 aici scenariștii au încercat să-i dezamăgească la maxim pe spectatori și au reușit. Sunt și alte scene din seria a VIII-a unde nu și-au propus asta, și tot au reușit – așa că e de înțeles cum stă treaba cu petiția lansată pe situl Change.org, care a primit până acum peste 1,2 milioane de semnături.

Spectatorii solicită refacerea celui de-al optulea sezon cu scenariști competenți. De unde a pornit toată teoria asta cu scenariștii? La fel ca sezonul precedent, și cel de-al VIII-lea constă în mare măsură în conținut original ce nu este luat din seria lui George R. R. MartinUn Cântec de Gheață și Foc, ci adaptează materialul pe care Martin l-a dezvăluit producătorilor serialului despre subiectul viitoarelor romane (încă neapărute).

Episodul final The Iron Throne a și fost regizat de cuplul de scenariști David Benioff & D. B. Weiss, care au avut privilegiul de a-l înlocui pe Martin şi anterior au mai regizat câte un episod fiecare. Martin mai mult ca sigur a avut stipulat în contractul cu producătorii și obligația de a nu-și publica următoare două cărți, care au deja titlu (Aripile Iernii și Un Vis de Primăvară) și chiar câteva sute de pagini scrise.

Aripile Iernii au chiar vreo 500, după declarațiile lui George R. R. Martin, care a precizat destul de criptic despre viitorul roman din serie că va apărea atunci când va fi gata, dar nu şi când va fi gata ce (filmul? mai mult ca sigur), din moment ce a livrat deja story-line-ul. Scrierea pentru cel de-al optulea sezon a început cu un draft de 140 de pagini.

Benioff a declarat că organizarea procesului de scriere și împărțeala – cine ce secțiune va lua – a fost mai dificilă, dat fiind că… ar fi ultima oară când vom mai face asta (sic!). Cu ultima serie, GoT a marcat trecerea de la un program de televiziune înspre ceva mai mult: un program de film mid-range.

Whatever show, serial sau ce şi-au propus să facă, l-au terminat. Le-a ieşit un film de 73 de ore.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.