Under the Silver Lake

Un film care nu trebuie recomandat (se va impune singur), deși a intrat recent în cinematografe, după ce a fost în competiția oficială la Cannes 2018. Considerat de revista Variety ca un omagiu adus lui David Lynch – afirmatie cam snoabă, referințele posibile fiind doar blonda protagonistă și absurdul cautat al situațiilor – „Sub lacul de argint” pare mai degrabă un omagiu adus lui Robert Altman, dacă tot e să venim cu astfel de aprecieri.

Filmul îi are în distribuție pe Andrew Garfield, cunoscut pentru rolurile din Spider-Man (Marc Webb), Silence (Martin Scorsese), Hacksaw Ridge (Mel Gibson) și pe Riley Keough – nepoata lui Elvis Presley – cu roluri în The House That Jack Built (Lars von Trier) și American Honey (Andrea Arnold).

Distribuția este completată de Topher Grace, Callie Hernandez, Don McManus, Jeremy Bobb, Riki Lindhome, Zosia Mamet, Patrick Fischler, Jimmi Simpson, Grace Van Patten și India Menuez. Andrew Garfield are un rol destul de tricky: îl joacă pe Sam – un șomer de 33 de ani din Los Angeles, cam natâng, cu alte preocupari decat supravietuirea, căutarea unui job șamd. De fapt, uneori chiar se enervează, iar alteori răspunde sec (mamei) cind este intrebat de job. Sam visează la succes, ca toti cei din Orașul Îngerilor, și este obsedat de cultura pop. Când Sarah, tânăra și enigmatica sa vecină dispare, Sam pornește în căutarea ei, traversând orașul într-o anchetă suprarealistă și cam obsesivă. Astfel, fără prea multi bani în buzunar, ajunge să se scufunde în lumea tenebroasă a LA-ului pentru a elucida dispariții și crime misterioase, născute de scandaluri și conspirații.

Am făcut spoilerul ăsta pentru că filmul e mai degrabă o satiră cu elemente noir, decât unul bazat pe o acţiune de luat ca atare. Nu se remarcă prin acțiune, deși premiza te face curios la început, după care îl urmărești numai ca să vezi până unde va ajunge, fiindcă ți-e clar că amestecul de parodie și (auto)ironie nu face altceva decât să complice situația.

Under the Silver Lake poate părea la suprafaţă doar o comedioară cu accente de thriller, dar e genul de film care va crește în timp. Pe masură ce simbolurile prezentate vor fi preluate tot mai insistent de altii și se vor demonetiza, Sub lacul de argint poate deveni chiar un film-cult. Interpretarea lui Andrew Garfield poate părea ușor exagerată, chiar falsă – mie însă mi-a amintit de Chiriașul (The Tenant) lui Polanski.

Crescut în suburbiile orașului Detroit, regizorul David Robert Mitchell spune că filmul este viziunea proprie asupra istoriei Los Angeles-ului – pe care o ”condimentează” cu tot felul de simboluri misterioase şi fragmente de teorii ale conspiraţiei. Under the Silver Lake este cel de-al treilea lungmetraj al său, după It Follows – considerat unul dintre filmele cele mai terifiante din istoria Sundance – și The Myth of the American Sleepover, premiat la Festivalul South by Southwest.

Un comentariu la &8222;Under the Silver Lake&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.