Cold Pursuit (2019)

Cel mai recent film cu Liam Neeson, Cold Pursuit este un remake după Kraftidioten – un film norvegian din 2014 cu Stellan Skarsgård, care a rulat și la TIFF. Numele vedetei irlandeze pe afiș ar fi garanția succesului financiar după o rețetă deja probată.

Asta cel puțin pentru cei care nu l-au văzut. Dar ce te faci cu ceilalți, îi anunți sau îi lași să afle abia pe parcurs? Îi avertizezi prin faptul că lași regia pe mâna aceluiași Hans Petter Moland, iar în rest, te adresezi doar pieței americane, așa că muți acțiunea aici. Majoritatea americanilor abia dacă știu să localizeze Norvegia pe hartă, darămite să-i mai vadă și filmele.

Partitura nu îi pune probleme lui Liam Neeson, care merge pe calea sigură bătută în seria Taken. Până și trailerul filmului seamănă izbitor cu cel al norvegianului original. Ce se pierde este umorul negru, în remake rămânând unul sec, mult mai ușor digerabil. Laura Dern are aproape tot filmul un rol decorativ, cu excepția unei scene în care umblă desculță prin zăpadă. În rest, puteau băga un nume oarecare, tot la fel juca.

Culmea că rețeta de succes poate fi și un dezavantaj: celor (puțini) care au văzut Kraftidioten li se pare mai slab ca acela, în timp ce altora (ceva mai mulți) care l-au admirat pe Liam Neeson în Taken, li se pare un tătic răzbunător ușor mai slab ca dincolo. Cea mai bună găselniță e cea a tribului de indieni, care înlocuiesc mafia sârbească din Europa. Ei sunt cei care salvează filmul, mai ales pe final.

Apoi, e interesant de văzut cum se pierd urmele: pentru Kraftidioten (2014) e creditat scenaristul Kim Fupz Aakeson, după o idee de Finn Gjerdrum, în timp ce la filmul american apar scenariștii Frank Baldwin (screenplay by) și Kim Fupz Aakeson (based on the movie ‘Kraftidioten’ writen by). Singura reverență la filmul original este faptul că numele personajelor (împreună cu haioasele nick-name-uri) apar pe ecran în ordinea dispariției – in order of disappearance.

 

Un comentariu la &8222;Cold Pursuit (2019)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.