Cele mai bune comentarii despre GoT

Mai bune decât impresiile mele despre ultimele două episoade din GoT au fost comentariile celor care au citit pe grupurile de filme ce am scris pe-aici și pe dincolo. Majoritatea cinefililor au fost de acord că, în ciuda scenei finale reușite, lupta din The Long Night a fost per ansamblu dezamăgitoare pentru un asemenea buget. Alte nemulțumiri sună cam așa:

Dar dragonii. au murit ori ba?

Dracarys moare în final, după ce se întinde lângă Danaeris, sau are doar o criză de empatie? Cei mai mulți spectatori s-au întrebat dacă nu cumva au o problemă cu televizorul. Dacă nu te uitai în beznă totală sau la un TV de tip OLED, posibilitatea să deslușești ce se întâmpla pe ecran era infimă. Ca lucrurile să fie și mai grave, situația s-a acutizat în episodul trei.

s1Multe dintre detaliile scenelor de luptă s-au pierdute în nuanțe de negru și gri închis. Pentru că nimic ce ține de Urzeala Tronurilor nu este la voia întâmplării, producătorii și au recunoscut că întunericul din sezonul opt e intenționat, pentru a se pierde eventualele erori, dar și pentru a-i obliga pe spectatori să se comporte în propria sufragerie ca la cinematograf. Pentru că, în definitiv, ăsta e și sloganul HBO: cinema la tine-acasă!

Cele mai amuzante comentarii / comparații sunt legate de politică: dothraki sunt cei de la USR, care se risipesc după prima șarjă, eunucii conduși de Viermele Gri – cei la PLUS, iar umblătorii albi – PNLiștii, în timp ce armata PSDistă aflată sub comanda Vioricăi Dăncilă (și controlată, de fapt, de un bărbat) este comparată cu trupa care a refuzat lupta – deși oficial spunea altceva – prin perfidia lui Cersei Lannister.

s2Semn că dincolo de banala și oarecum frusta desfășurare de forțe de la Winterfell, spectatorii caută și altceva, poate niște înțelesuri ascunse. Game of Thrones este exemplul perfect de operă care s-a desprins complet de creatorul sau creatorii săi și a luat-o pe un alt drum decât și-au imaginat vreodată aceștia. Poate că George R. R. Martin a vrut să scrie o simplă povestire de familie cu iz istoric, pornind de la scena fraților care primesc în dar câțiva pui albi de lup.

Realizatorii serialului au intuit posibilitățile de ecranizare a romanului scris de acest Tolkien american și i-au cumpărat lucrarea neterminată, plătind pentru privilegiul de a fi cei care decid soarta personajelor rămase în joc – iar situația asta ține din cel de-al șaselea sezon, primul care nu s-a mai bazat direct pe volumele scriitorului.

De atunci, HBO și-a permis multe libertăți în raport cu romanul original iar mai nou, a scos recent pe piață și un joc pe calculator. Până și autorul și-a luat o pauză (cel mai probabil, impusă) și s-a arătat preocupat de diverse prequel-uri și hărți care completează lumea celor șapte regate. Cât despre serial, se pare că următoarele episoade din ultimul sezon vor fi chiar mai lungi decât cel recent difuzat.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.