Press (serial TV)

O prima mini-serie BBC foarte comentată, și din păcate prea scurtă – doar șase episoade intense, acoperind probleme concrete din presa contemporană. Cât despre continuare, probabil că ea se va filma abia în toamna 2019, dar BBC nu vrea să dea prea multe amănunte. Să sperăm că succesul primei serii îi va obliga totuși s-o facă.

Acțiunea se petrece în mediul (încă) alert al presei britanice și îi cufundă pe telespectatori în viețile personale și dilemele profesionale ale personajelor. Foarte bine conturate tipologiile jurnaliștilor angajați la cotidienele Herald și Post – ultimul, un tabloid.

Protagonista serialului este editoarea de știri Holy Evans  (foto sus), care ocupă o poziție sub valoarea sa, preferând acele provocări profesionale în care-și poate pune în valoare talentul, iar  antagonistul Duncan Allen este o fostă glorie care preferă calea ușoară, exploatându-și relațiile și lăsându-se exploatat.

Pe lână aceștia, mai apar încă 10 personaje credibile, precum deputy-editorul (al doilea în ierarhie) Peter Langly, care are o relație cu editoarea Heraldului, Amina Chaudury, și tânărul reporter de investigații al Post, ambițiosul Ed Washburn. Lista se încheie cu primul-ministru britanic și George Emmerson, proprietarul tabloidului Post și CEO la Worldwide News.

Datorită subiectelor bine alese (avem inclusiv un caz al materialelor de curățenie din spitale diluate, de unde constatăm că Hexi Farma nici măcar n-a fost invenție românească), duzina aceasta de personaje reușește să re-creeze universul plin de provocări al presei din UK și din lume (bine, mai mult din UK că ei au inventat tabloidele).

Scris de actorul Mike Bartlett (care a mai scris scenariul și pentru Doctor Foster), filmul este regizat de scoțianul Tom Vaughan, cunoscut și pentru Victoria (2016), Doctor Foster (2015) și Starter for 10 (2006). Meritul său este că amestecă până la confuzie viețile personale și dilemele profesionale ale personajelor – chestie valabilă și în presa de azi.

Primul sezon al serialului este disponibil pe hboGO.ro; cât despre seria a II-a, nu se știe decât că s-ar putea să se filmeze în toamna acestui an, așa că s-ar putea să apară pe micile ecrane abia prin primăvara lui 2020.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.