Spre ce merge GoT

The Long Night”/„Noaptea cea lungă”, adică ultimul episod difuzat din sezonul 8 al GoT, a doborât recordul de audiență al serialului, cu 17,8 milioane de telespectatori. Un alt record a înregistrat pe rețeaua Twitter, unde a generat 7,8 milioane de „tweets”  devenind astfel cel mai discutat episod din istorie.

Episodul 3 din sezonul 8 e urmat, ca număr de telespectatori, de finala sezonului 7 – văzută de 12, 2 milioane de telespectatori, scrie Variety. Recordurile pe care a sperat să le bată cel mai lung episod de până acum al serialului Game of Thrones sunt însă mult mai multe: s-a vrut cea mai lungă bătălie cinematografică.  Pentru asta, s-au pus la bătaie resurse imense.

l3I-au fost alocate și fondurile din episodul anterior, cel de-al doilea, iar acestuia i s-au alocat nu mai puțin de 55 de zile de filmare. Cea mai mare parte dintre personajele preferate ale fanilor apar în acest episod, mai multe gesturi de curaj și sacrificiu fiind făcute pe parcursul episodului, cu scopul de a provoca emoții cât mai puternice spectatorilor.

„Aproape fiecare personaj are propriul moment de glorie, are propriul moment în care strălucește. Cele aproape 70 de episoade de până acum au conturat o imagine mozaicată a relațiilor politice, sociale, familiale şi sexuale. Totuși, ele par să promoveze modele a căror validare sau invalidare, în următoarele șase episoade, va reprezenta punctul principal de discuție”, susține Daniel Iftene, care mai remarcă:

Glorificarea salvatorului care apără diversitatea și este, deci, îndreptățit să răstoarne sistemele corupte se poate dovedi o sabie cu două tăișuri.

Această ambiguitate vizează şi reprezentarea femeii în serial: abuzată, deținută, manipulatoare, necruțătoare, inteligentă, calculată, imprevizibilă. Până când cineva va putea să măsoare așa ceva, nu poți să nu te întrebi dacă, la fel ca invazia de super-eroi, modelul „Urzelii…” nu va menține o stare de respingere sau de adormire politică în rândul fanilor săi – încheie criticul de film al PressONE.

Fără a strica altora plăcerea vizionării, finalul este previzibil: fie o s-apară Cersei Lannister cu armata odihnită și-i va spulbera pe cei rămași în viață la Winterfell, până ce, din neguri,  flota Yarei Greyjoy va veni pe neașteptate, să salveze situația… fie (că tot s-au pregătit două variante) că Jon Snow o va străpunde pe mătușa lui Daeneris cu sabia, fie mama dragonilor își va sacrifica ultimii doi pui (sic!) pentru nepot, prăbușindu-i peste flota invadatoare, e clar că tot femeile vor avea cuvântul final.

cerseiOdată scos din joc The Night King, nu va mai fi prea interesant de văzut ce vor face frații Jon Snow, Bran, Sansa şi Arya, alături de aliaţii lor. Ce a mai rămas din armata lor numeroasă, strânsă în faţa pericolului comun se va alia acum împotriva reginei Cersei, care pariem că mai are câţiva aşi în mânecă pe lângă ajutorul celor 30.000 de luptători ai lui Euron Greyjoy şi cei 20.000 de mercenari ai The Golden Company. Oricum, e clar că specialiștii scenaristicii, cu toată graba impusă de interesul „pieței”, n-or să producă mare lucru, decât maxim o combinație originală de teme reciclate din filmele lor de până acum. Chestie care s-ar putea ca să-i (re)deștepte lui George R. R. Martin pofta de scris, după vorba lui Creangă: știu că sunt (bătrân și) prost, dar când mă uit în jur, prind curaj 😉

Un comentariu la &8222;Spre ce merge GoT&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.