Game of Thrones sezonul 8…

…sau când serialul o ia înaintea filmului. Să recunoaștem că nu acesta e traseul obișnuit.
Avem întâi o poveste – scrisă sau „povestită” – ecranizată apoi și abia în pasul trei lungită într-un serial.

Nu este cazul poveștii sau Cântecului de gheață și foc a lui George R. R. Martin, unde serialul nu numai că a luat fața filmului, dar a luat-o și înaintea cărții, care n-are încă un final, și a rămas în chiar și în urma seriei a VII-a. De ce viteza asta? La „cererea publicului” sau a producătorilor – ce credeți, oare cine n-a mai avut răbdare?

Reviewers Wanted!

Înainte de a răspunde la întrebarea (retorică) de mai sus, vreau să anunț reluarea activității pe CeFilmeVăd.blog, așa că suntem în căutare de recenzori (în traducere liberă), dar nu genul de revizori contabili (sic!), ci autori de recenzii, mai degrabă. Asta pentru că m-am uitat  puțin pe statistici și de prin 17 martie (adică de aproape o lună) vizualizările au scăzut puternic.

Și ce să vezi: o lună e chiar distanța de la penultimul articol de pe blog – postat de mine – până la ultimul, ceva mai recent, scris de Adriana Ortansa-Lazăr! Filme bune au fost destule în ultima perioadă, plus că au apărut și câteva sezoane noi din serialele mele preferate: Gomora, Miliarde și – chiar azi – Games of Thrones. Azi, despre ultimul din cele trei.

Game of Thrones blochează serverele HBO

Primul episod din al optulea și ultimul sezon al popularului serial Game of Thrones a reușit contra-performanța de a bloca serverele HBO care, între noi fie vorba, nici până acum nu se descurcau prea grozav. Nu mai puțin de 1 miliard de oameni s-au repezit să se uite, în același timp, la Winterfell. N-o să fac spoiler, dar câteva impresii personale tot o să las.

Noua serie arată grozav, în sensul că nu dă rateuri, la nivelul ăsta și la sumele investite sunt excluse erori de filmare. Problema e la scenariu, pentru că toate intrările și ieșirile din scenă, tipice lui George R.R. Martin, care nu ezită să-și killerească personajele, devin obositoare. Regulile story-tellingului sunt respectate, dar la un moment dat, simți un tipar.

Orice intrare în scenă e impresionantă. Personajul promite să-și dezvăluie o altă față, pe care abia i-o ghiceai. Apoi, de îndată ce și-o arată, intră în conflict cu un altul, în care n-ai fi ghicit un antagonist. Dar nici nu-ncepe bine conflictul, că harșt! pică un cap – și alt posibil „erou” se pregătește să ocupe cadrul.

Totuși, copiii și bastarzii din Nord supraviețuiesc cumva, și-n această ultimă serie ei se reunesc. De obicei intersecția asta de personaje venite din fire narative disparate naște situații care aproape că se scriu de la sine; ele vin firesc, parcă din „istoricul” personajului și îți dau senzația unei înțelegeri profunde a poveștii.

Cât despre Cântec de gheață și foc, viitoarele romane din serie, Aripile Iernii și Un Vis de Primăvară încă stau să apară. George R. R. Martin a spus doar că ultimele două cărți îi vor purta pe cititori mai mult spre nord decât oricare din precedentele volume și că în ele vor apărea Ceilalți.

Când autorul e tentat să joace în filmul făcut după propria carte – care încă nu a fost scrisă

Cert e că George R. R. o lungește de vreo 8 ani deja (din 2011) cu Winds of Winter. El recunoaște că David (Benioff) și Dan (Weiss) l-au invitat pentru o apariție cameo într-unul din episoadele ultimei serii – chestie de care a fost chiar tentat. Cea mai importantă remarca a sa mi se pare însă cea în care susține că scriitura sa nu este o serie, ci o singură poveste: „For what it’s worth, I do not consider A SONG OF ICE AND FIRE to be a series”.

It’s one story.

„A huge complicated story, admittedly, one that will take seven volumes to tell (once I finish the last two). And in any case, FIRE & BLOOD is not strictly speaking a part of A SONG OF ICE AND FIRE. It’s imaginary history set hundreds of years before any of the characters in SONG were born.”

4 comentarii la &8222;Game of Thrones sezonul 8…&8221;

  1. wow, cred ca sunt singura care a vazut 2 3 episoade si dup’ aia s-a plictisit la serialul asta:)) bine imi aduc aminte ca dupa ce a murit Ned ala, tac’su, m-a pierdut :))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.