,,Brexit. The Uncivil War” 2019

814

În  Regatul Unit , coincidență sau nu, tocmai pe când Theresa May , premierul țării, a trecut cu stoicism  prin unda de șoc a neacceptării Brexit , un film ,,The Uncivil War„, socotit de unii (unionistii) oportun, socotit de alții (adepții pro-Brexit ) o provocare și o propagandă ,,fără perdea”,  înfierbântă spiritele !
 Chiar la începutul filmului se precizează într-un text scurt  faptul că ,,The Uncivil War” este un film de televiziune bazat pe fapte reale și pe interviuri cu mai mulți participanți-cheie la referendum -ul despre Brexit. Chiar dacă unele scene și dialoguri au fost inventate pentru a crea o intrigă mai  percutantă , realizarea este o ficțiune  bine  documentată ( atunci când scenariștii nu au omis unele fapte importanteEmoji).  Filmul vrea să pună reflectorul asupra figurilor din umbră ale campaniei Brexit și să demaște metodele și regulile jocurilor de culise. O frază din subtitlu: ,,Toată lumea știe cine a câștigat dar puțini  oameni  știu  cum” este foarte edificatoare .  Scenariul  semnat de James Graham se inspiră și din viața arhitectului din umbră a Brexit-ului ,dar și militantului la vedere a’ Brexit-ului, Dominic Cunnings.  Alte surse sunt două cărți  ,,All Ouț War”  a lui Tim Shipman , jurnalist pro Brexit,  la Times și ,,Unleashing  Demons” a lui Craig Oliver, responsabil pentru Campania de menținere  a  Regatului Unit  în U.E. Oliver găsește (părerea lui!*) că filmul , regizat  de Tobey Haynes este echilibrat, că nu exagerează cu propaganda  anti-Brexit, dar, în același timp, nu-l menajează deloc pe D. Commings.

 

Comentarii negative apar chiar și din partea anti-brexit-iștilor care acuză superficialitatea și iresponsabilitatea cu care sunt omise sau tratate în film minciunile grupului ,,Vote Leave”, grup care a condus Campania oficială în favoarea Brexit, despre depășirea plafonului cheltuielilor pentru campanie. Realizatorul remarcă despre film că este o introspectivă necesară și oportună.
Brexit-istii consideră , însă, că a fost prematur să se facă un film despre evenimente în desfășurare al căror deznodământ este incert.

Actorul Benedict Cumberbatch  este cel care-l va întruchipa în acest film, în rol principal, pe consilierul politic, strategul și conservatorul antieuropean, pro-Brexit, Dominic Cunnings,  poate singurul personaj ,,cercetat” mai în amănunțime. Total necunoscut marelui public, avut rolul decisiv în refuzarea euro drept monedă  unică în  U.E. Interpretat în mod strălucit, acest personaj complex, cu mai multe ,,faete”, genial și  fără scrupule,  uman, dar,  și machiavelic, minunat strateg  a  pornit ofensiva prin  eficientul slogan al campaniei oficiale ,, Take back control ! „ făcându-se  ecoul  oamenilor care își pierduseră iluziile, printr-un  mesaj simplu și direct.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.