Netflix – next level entertainment

În mintea lui Reed Hastings cu siguranță că s-a înfiripat o idee, când și-a dus caseta video împrumutată înapoi la magazinul de la colț, și a fost taxat cu 40 de dolari pentru că a ținut filmul Apollo 13 cu câteva zile peste termenul de împrumut. Consecința a fost că împreună cu Marc Randolph au creat compania Netflix în 1997. Firma, care la ora aceea avea 30 de angajați, era de fapt un magazin de împrumutat casete video cu livrare la domiciliu după modelul tradițional, adică era percepută o taxă per casetă împrumutată, doar că taxa de întârziere a fost scoasă din ecuație.

Oamenii au prins repede gustul noii mode, compania și-a luat avânt rapid. Deși primul an cu profit a fost anunțat în 2003, valoarea companiei Netflix, care a pornit cu un capital de câteva milioane, a fost aproximată la 50 de milioane de dolari în 2000. Acesta a fost doar începutul, Hastings în curând a schimbat strategia și a transformat închirierea de filme într-un serviciu pe bază de abonament, care, cu mici întreruperi, în 2005 număra deja un milion de DVD-uri pe zi. Între timp, cu răspândirea acoperirii cu internet broadband, și atenția companiei s-a orientat în această direcție.

Nu le-a trecut prin cap să renunțe la sistemul de închiriere prin poștă! Dar dacă tehnologia le-a permis, de ce să nu fi încercat atragerea unor clienți noi, cărora li se părea o soluție mai comodă să-și urmărească serialul preferat pe internet în loc să piardă timpul cu manevrarea unor aparate? Bineînțeles, colecția de titluri ce era disponibilă în acest format era mult mai modestă, deci ca să nu fie nevoiți să o ia de la zero, clienții deja existenți au putut beneficia de noul serviciu gratuit sau în măsura abonamentului lor, dar cu timpul cele două subtipuri ale afacerii au putut fi separate total.

Totodată și titlurile disponibile s-au înmulțit, deoarece azi clienții au la dispoziție o listă cu titluri din cataloagele aproape tuturor marilor studiouri hollywoodiene precum și a câtorva distribuitori mai mici; în această listă și-au făcut loc atât clasicii cât și producții mai recente.  Repertoriul de aproape o sută de mii de filme și seriale este în sine un factor important pentru oamenii să considere Netflix un canal de televiziune alternativ, care le-a adus nu doar libertatea editării programelor, la o treime din prețul abonamentelor de cablu tradiționale, dar le-a și economisit timp.

Cine știe, dacă vor continuă în acest ritm, poate până în 2025 se va adeveri previziunea unuia dintre fondatorii Netflix și toate canalele de televiziune vor adopta modelul lor. Chit că nu este cine știe ce mare filozofie, ci pur și simplu o speculare a nevoii de entertainment, dus la un alt nivel, însă – mai apropiat de cinema (și pop-corn) decât de canalele clasice (și gratuite) TV.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.