Filmul ,,Viața lui Pi” este ecranizarea best-seller-ului , cu același titlu , scris de Yann Martel, în regia lui Ang Lee . Acest film- poem , pentru care am doar superlative, îmbină în mod inedit dar fericit suspansul brut și cel gradat cu lirismul sublim . O aventură cinematografică epopeică , împletită cu o călătorie emoțională și spirituală inițiatică, presărată cu hopuri .
Într-o Indie a anului 1977, plină de frământări politice și economice, condusă de Indira Gandhi, familia lui Pi se hotărăște să emigreze în Canada . Urmărim în film aventurile incredibile ale tânărului Piscine Molitor Patel, care supraviețuiește în mod miraculous,timp de 227 de zile unui naufragiu teribil în mijlocul Oceanului, după ce vaporul în care călătorea din India spre Canada alături de familia s-a scufundat. Pi trebuie să învețe să supraviețuiască capriciilor imensului ocean.
*Piscine Molitor Patel își însușeste o spiritualitate bogată pe care o sintetizează în mod strălucitor într-un sistem de credință personală și într-o viață de devoțiune copleșitoare prin profunzime și cu bătaie lungă. Aflat la limita psihică și morală și pentru a supraviețui și a rezista atâta timp unui naufragiu el are nevoie să nu cadă pradă apatiei ,să nu abandoneze nici o formă de rezistență care să-i țină mintea trează. Iată, partenerul său, redutabilul tigru bengalez pe care-l numește Richard Parker , după câteva personaje notorii din istorie, este răul necesar care-i va ține toate simțurile în priză. Și începe o ruletă rusească , jocul de noroc cu potențial mortal. Pi ne dezvăluie prin metafore fascinația și misterele lumii, formulează teorii proprii despre credință, convingeri și natura umană și animală , despre înstinctul de supraviețuire, Această odisee ieșită din comun, pe parcursul căreia Pi își va dezvoltă ingeniozitatea , va face dovada curajului său incredibil care are o bază de cunoaștere solidă a lumii animale, a relațiilor între dominant și celălalt, ceilalți E bine să-ți ții dușmanul aproape, să-l descifrezi și să-l supui , cum altfel, decât luând locul masculului alfa, delimitându-i teritoriul și condiționarea porțiilor de mâncare! Filmul este o poveste profund filozofică despre toleranță și prietenie care ne transportă într-o altă lume concretizată prin imagini onirice ne dau senzația că ne-am trezit după un vis minunat.
Actorul debutant Suraj Sharmaintra a intrat cu naturalețe în pielea personajului (pentru vârsta din timpul naufragiului). Pi se bucură de lucruri simple, precum un vechi manual de supraviețuire, și găsește alinare în frumusețea magică a oceanului : nuanțele multicolore, bioluminescențe ale grandioaselor bancuri de pești zburători, licărirea albastră a talazurilor oceanului și frumusețea unei balene cu cocoașă, care țâșnește spre suprafața oceanului . Dar natura nu este doar fascinantă ci și cruntă : irezistibil de frumoasă și în formele ei cele mai întunecate incredibil de nepăsătoare la suferințele micului Pi.
*Piscine Molitor Patel
Piscina Molitor a fost inaugurată la Paris în 1929 şi a fost încă de atunci admirată pentru decoraţia somptuoasă. Johnny Weissmüller, viitorul Tarzan, de cinci ori medaliat olimpic, a dat aici lecţii de înot înainte de a deveni celebru la Hollywood. Personajul central al filmului ar fi fost botezat astfel de părinții săi.”
Această prezentare necesită JavaScript.
Scenografia este de o frumusețe vizuală copleșitoare: fotografia, alegerea culorilor cadrajele, totul este perfect ales pentru a vrăji spectatorul , câteva scene marine care ne taie respirația , precum imaginea nocturnă cu meduzele, sosirea balenelor, insula mangustelor, tonurile pastelate și atmosfera onirică a panoramelor, momente de o frumusețe rarisimă.
Ne ajută să înțelegem rolul terapeutic al inchipurii, al imaginației, al poveștii, în esentă, într-o situație de criză majoră. Spre deosebire de practicile psihanalizei moderne, care incearcă să dezgroape din subconștient cele mai ascunse gânduri, ”Viata lui Pi” spune simplu că dacă vrei poți trăi într-o (și cu o) poveste: în felul acesta nu-ți pierzi mințile și poți trece mai departe peste o traumă. În același timp, însă, povestea adevărată trebuie spusă, mărturisită, ca o eliberare, povestind despre atrocitățile cărora le fusese martor în primele zile de după naufragiu, despre uciderea mamei sale de către bucătarul francez al vasului cargo, despre înjunghierea apoi a acestuia de către tânărul indian și despre cele 227 de zile de plutire în derivă până la eșuarea pe țărmul Mexicului. Se descifrează, astfel, și episodul cu insula plutitoare, populată de mii de suricate, ospitalieră peste zi, dar ucigasă în timpul nopții: ”Pi” Patel putea rămâne pe această insulă – adică prins complet în fantezia sa – dar s-ar fi pierdut, până la urmă, precum cel al cărui dinte este descoperit învelit în plantă carnivoră și fosforescentă. Așa că este nevoit să plece mai departe, până când reușește să pună piciorul pe pământ ferm. Plânsul care îl zguduie pe ”Pi” Patel la despărtirea pe plajă de tigrul Richard Parker – un alter ego pe parcursul întregii derive-semnifică ieșirea din vis și intrarea în realitate. ”Alege ce poveste vrei să crezi”
Această prezentare necesită JavaScript.
Un moment superb de cinema ,o fabulă epică și fermecătoare de o bogăție nemaiauzită,o poezie de o subtilitate și emoție transcedentale. Scenariul pe cât de abil pe atât de minunat este servit de o scenografie și o tehnică cinematografică la cote înalte pentru a ne îmbarca în vârtejul spectaculos al spiritualității și în ciuda unor scene cam lungi ne transpune în mijlocul decorului în care un adolescent ,,liber”,dar forțat să ia de unul singur decizii
Forța și interesul filmului consta uin faptul că ne invită să credem sau nu povestea,care are două fațete, depinde cum privim ,,realitatea” .
Muzica orchestrată de Mychael Danna,incredibilă și sublimă este antrenantă și corespunde ambianței filmului .
O combinatie de filmări reale și imagini de sinteză,o minunată poveste teologică de o putere emoționantă de excepție se deschide cu un generic drăguț cântă în tamila*
Mi s-a părut însă supărător că filmul are atâtea flash-back-uri, deasemenea voice- off făcut când Pi este adult, parcă, sparge ritmul narativ atunci când conversează cu scriitorul Filmul are un sfârșit zdruncinător și un epilog surprinzător .
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Similare
Un comentariu la &8222;Viaţa lui Pi / Life of Pi&8221;