Cred că cei mai mulți iubitori de cinema au văzut/revăzut celebrul film Mulholland Drive, scenariu și regie a și mai celebrului David Lynch, tatăl ,,Twin Peaks” și presupun că nu au fost ușor de descifrat, din labirintul narativ, mesajele filmului și identitatea personajelor. Cred că eu am descoperit cu fiecare vizionare înțelesuri noi , chiar dacă nu plenare, cel puțin care mi-au stimulat interesul, pentru că devine un joc plăcut în care încerc să pătrund în lumea excentrică a rețelei de neuroni a lui Lynch, mereu gata de a ne arunca într-o aventură palpitantă din care ies de fiecare dată mai confuză , cu mai multe întrebări, cu idei noi de speculat, așa pentru sufletul meu, o aventură la cote înalte pentru care merită să pierzi simpatia celor care nu se lasă contraziși.
Filmul Mulholland Drive are mai multe simboluri și chei, încât cu fiecare vizionare , îmi pare că am mai bifat o nedumerire, chiar dacă soluția mea o fi departe de ce și-a propus Lynch. Am fost complet captivată și copleșită de ambianță, de scenele deosebit de estetice grație unor imagini superbe , de diferitele fonduri muzicale ale filmului și de misterul care planează până la sfârșit. Câteva remarci despre temele filmului:
–mirajul pe care-l exercită încă și azi Hollywood-ul, poleit cu defilări de vedete elegante,excentrice,care cu câteva luni înainte de festivaluri au rezervate operații estetice, botox- ării, machiaje care nu contează că vor costa o avere și că efectele lor vor fi efemere, merită să lași mapamondul cu gura căscată, să iști admirație și bârfă, dar, mai ales, să se vorbească de tine.
–cinemaul, la fel ca inconștientul nostru este un catalizator al fricilor noastre elementare , fie că suntem protagoniști sau simpli spectatori .
-pentru a trece de la ficțiune la realitate Lynch folosește diverse subterfugii: mai multe fire narative , poate tot atâtea încercări inițiatice și aceleași personaje în alte roluri, unele interșanjabile, cum adesea se întâmplă cu aceeași poveste, puțin modificată și cu altă distribuție .
–dualitatea ființelor umane cu părțile lor luminoase și colțurile obscure, un clar-obscur rembrandian: Camilla cea respinsă /Camilla preferata regizorului. Cum a obținut Camilla rolul?
–jocul dintre aparență și esență este o frontieră rafinată în care realitatea devine vis al unei alte realități
–condiția actorului care trebuie să uite de sine în favoarea personajului, punerea în abis a profesiei de actor, care te obligă să creezi alți oameni care seamănă cu tine și sunt cu toate astea diferiți (ca eroinele în cele două părți ale filmului), care te scufundă într-o realitate falsă, dar verosimilă .
– pericolul identificării realității cu fantezia/visul și al idealizării statutului de vedetă –invidia/gelozia profesională mai puternică decât pasiunea erotică, un vector al tragicelor povești de iubire,al decepțiilor,al deciziilor fatale și nu în ultimul rând al visurilor amare
Este logic să ne pierdem în acest labirint cinematografic Lynch era mirat că spectatorii, dar și criticii profesioniști nu prea s-au descurcat în descifrarea filmului . La multe insistențe el a venit cu lămuriri care au ajutat… prea puțin.
Dar să prindem firul Ariadnei care ne va călăuzi, orbecâind, în acest nemaipomenit labirint .
În loc de sinopsis , un rezumat linear al acțiunii
Cea mai mare parte a filmului este un vis. Realitate ? este din momentul în care Diane Selwyn (fosta Betty, în vis) se trezește, aflându-se cu ocazia unei cine festive la vila luxoasă a regizorului Adam. Ea îi povestește mamei acestuia despre viața ei : cum a venit în California tocmai din Deep River, Ontario unde a câștigat un concurs de dans, fapt care i-a dat și mai mult curaj să dorească să devină actriță. Cum după moartea mătușei sale Ruth, a moștenit o sumă frumușică, și-a permis să se stabilească la Hollywood. În timpul casting-ului pentru rolul principal în filmul ,, The Sylvia North Story” a întâlnit-o acolo pe Camilla Rhodes care a primit rolul care a făcut din ea un star.Cele două femei au devenit iubite și Camilla a ajutat-o pe Diana să obțină câteva roluri mici, până când Camilla s-a îndrăgostit de regizorul Adam. Atunci ea a decis să rupă relația cu Diana care a suportat destul de rău acest gest.În momentul în care Diana află că fosta ei iubită se va căsători cu Adam , ea își folosește ultimii bani din moștenire ca să angajeze un ucigaș profesionist care să-i ia Camillei viața. Vom ști că fosta iubită, Camilla a fost ucisă pentru că Diana are în mână cheia albastră, semnul de recunoaștere pentru îndeplinirea ,,contractului”. Sfârșitul realității!
Înghemuită confortabil sub cuvertură, în apartamentul hollywoodian pe care i l-a închiriat mătușa Ruth, Diana începe să viseze cum ar fi dorit să i se deruleze povestea. Și de aici un flashback spre începutul filmului când Diana = Betty aspirantă la actorie. Aici a întâlnit o femeie brunetă amnezică cu numele provizoriu Rita.Tipa aceasta și-a pierdut memoria în urma unei tentative de asasinat comise de Mafia .Betty , binevoitoare încearcă să o ajute pe această necunoscută să-și recupereze amintirile.Femeile vor ajunge să aibă relații intime.Odată cu flash-urile de memorie Ritei îi vine în minte numele de Diana. Ele merg să o caute pe această Diana la bungalow-ul ei unde vor descoperi cadavrul Dianei din realitate. Rita își va vopsi părul blond pentru a scăpa de urmăritorii mafioți.Ea se duce noaptea,împreună cu Betty la clubul,,Silencio”unde totul este doar iluzie.Betty găsește în geanta ei un cub albastru misterios. Cele două femei se întorc acasă nerăbdătoare să deschidă cutia cu cheia albastră aflată în posesia Ritei în urma accidentului. Sfârșitul visului!
Full movie
Serverul 2 de la link-ul http://www.filme-bune.net/mulholland-drive-2001-filme-online-hd-subtitrat-in-romana/
Da, tot respectul pentru recenzie. Mi-a deschis alte căi spre descifrarea filmului. Lui Lynch i se pare simplu filmul ținând cont de câte creații artistice complexe a creat de-a lungul timpului, el cunoscându-și tumultul interior, se vede altfel decât îl vedem noi, așa cum și protagonistele se văd pe ele însele și una pe cealaltă în diferitele realități posibile. Sunt fan declarat al regizorului, i-am urmărit aproape toată filmografia, n-am să ascund asta. Există teme care pornesc de la același sâmbure, posibilitatea visului, ermetismul lui, și care își creează un traseu propriu, mereu altul, cu fiecare poveste. Lynch ne creează nenumărate posibilități de „citire” a artei sale din creațiile proprii, iar asta e fascinant.
Totuși, simt că Mulholland Drive merită revizionat de câteva ori pentru a-mi crea o versiune întreagă (subiectivă, firește) a mesajelor filmului.
Bucuros de citire! Mă înclin!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc pentru apreciere,chiar dacă eu nu pot exprima cât mai exact ce am înțeles și ce alte înțelesuri mai am în minte, poate importantă este această înfrigurare și plăcere pe care ne-o trezește Lynch de a recrea poveștile; presupun că de aceea nici nu a dat el detalii care să strice vraja, mai ales, nu m-aș mira ca țesătura întâmplărilor să fie rezultatul unei bune doze de spontaneitate. Vă doresc o seară plăcută!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu siguranță, eu l-am urmărit pe Lynch și-n interviuri. Nu crede în „răspunsul unic” atunci când e vorba de artă, de film, etc., el niciodată nu dă varianta sa a interpretării filmelor sale pentru că știe că, dresați fiind de industria cinema și de ușurătatea răspunsului singular, am lua-o drept oficială și, totodată, unică. De spontaneitate nu știu ce să zic, posibil. O zi frumoasă și dvs.!
ApreciazăApreciat de 1 persoană