,,O inimă liniștită” -,, A quiet heart”

,,O inimă liniștită” 2016  (A quiet heart )

Naomi Sirad (Ania Bukstein ), o tânără  pianistă profesionistă a părăsit  Tel-Aviv-ul pentru a – și  începe viața de la zero și pentru a -și găsi propriul drum , în Ierusalim, orașul sfânt pentru credințele iudaică, crestină și musulmană ,  orașul  despre care știa că este o oază de toleranță multi-etnică și religioasă . Naomi  nu a mai rezistat presiunilor din partea părinților ei care își doreau ca ea să aibă o carieră de excepție , ceea ce a obosit-o atât fizic cât și moral pentru că nu a atins  încă standardele așteptate de tatăl său. Se pare că Naomi traversează o criză identitară și că nu va fi prea simplu să se autocunoască ,să se emancipeze, să -i dea vieții ei un sens, într-un oraș în care nu cunoaște pe nimeni și cu a cărui puls va trebui să se acomodeze.  Ea reușește să închirieze un apartament modest în cartierul  Kiryat Yovel care se dovedește a fi un nucleu de evrei ultraortodocși care sunt suspicioși față de  orice E.T.Emoji.  Imediat vecinii își dau seama că Naomi este  atee și nu o preocupă deloc ritmul de viață strict impus de anturaj. Când Noemi înțelege ce s-a întâmplat cu chiriașa dinaintea ei, ea simte că nu e dorită acolo, mai ales că prietenia ei cu Simcha (Lior Lifshitz ), băiețelul mut al unei familii habotnice din vecini căruia îi dă ore de pian și prietenia cu Fratele Fabrizio (Giorgio Lupano), un călugăr de la mănăstirea catolică din apropiere care o ajută să învețe să cânte la orgă sunt privite drept niște relații deplasate și scandaloase.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Și,totuși, muzica va  servi drept catalizator în confruntarea cu ostilitatea latentă , mai apoi destul de explicită,  a locatarilor ultraortodocși care o hărțuiesc sau  fac un pressing care o scoate din minți, de frică, pentru că nu știe unde s-ar putea refugia dacă ar părăsi acest cartier.
La sfatul călugărului de a-și  înfrunta dușmanii cu demnitate , Naomi va demonstra că nu are de ce să se lase intimidată , pentru că nu ea este dușmanul   nimănui..
Regizorul  Eitan Anner  vrea să demonstreze că o punte pentru depășirea  barierelor religioase, încrâncenării fundamentaliste, prejudecăților  bine inoculate în mințile … îngustate de limitele impuse/autoimpuse  unor credincioși …creduli  aflați dincolo de orice simț al frumosului, bunătății, toleranței , ar putea fi  asumarea și curajul de a lupta contra intoleranței.

Chiar dacă atmosfera încărcată din cartierul ultraortodox este  șocantă cu prostia, răutatea și prejudecățile medievale, cunoaștem și ne putem imagina scene incredibile de intoleranță religioasă în locații  diferite, între alte religii , chiar și între secte ale acelorași religii  și/sau între alte religii și ateiști .

Scenografia  insistă pe spațiul limitat (cele mai multe scene sunt în camera lui Naomi , în blocul de locuințe și pe aleea din fața blocului) sugerând îngustimea de vederi a locatarilor de aici.  Pentru Naomi  jogging-ul  zilnic prin împrejurimi și mersul la mănăstirea din apropiere, cu atmosfera ei pașnică și acordurile orgii  sunt clipe de relaxare. Imaginea contrastantă dintre griul blocului și luminozitatea splendidelor dealuri  de vizavi ne sugerează  că  în lume există, nu departe de noi,  lucruri minunate. Dialogurile  reci dintre Naomi și vecini spun mai mult decât o mie de cuvinte despre  zidul care o desparte de ei, spre deosebire de comportamentul ei plin de căldură, de adevărată prietenă cu Simcha  și mai ales cu Fratele Fabrizio, lipsit de prejudecăți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.