Darkest Hour (Ziua decisivă) – a masterpiece

Nominalizat la Oscar 2018 la șase categorii, Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal – Gary Oldman, Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume, Cea mai bună scenografie, Darkest Hour spune povestea celui care a schimbat cursul istoriei în cel de-al doilea război mondial printr-o decizie spectaculoasă, Primul Lord al Amiralității, controversatul premier britanic Winston Churchill (jucat de Gary Oldman, într-o spectaculoasă transformare).

În Dunkirk al lui Christopher Nolan, am asistat cu toții la Operațiunea Dynamo, care a dus la salvarea a aproximativ 300.000 de soldații aliați încolțiți de armata nazistă pe plaja de la Dunkerque, însă nu și la complicatele decizii politice care s-au aflat în spatele ciudatului și controversatului raționament strategic de salvare.

În Darkest Hour vedem cum s-a ajuns la situația de evacuare și mai ales la ce se întâmplase, de fapt, în spatele ușilor închise, unde o decizie luată de un singur om ar fi putut duce la pierderea de mii de vieți omenești, a unei întregi armate. Sau nu.

Cu un debut aproape caricatural, personajul lui Oldman este demitizat, coborât de pe piedestal și foarte ușor de îndrăgit. Regizorul Joe Wright te aduce în fața unui spectacol mai amuzant decât pare la prima vedere.

Personal, am ales să nu mă concentrez atât de tare (nu suntem la cursul de istorie, nu-i așa?) asupra elementelor sofisticate de strategie militară și politică externă interbelică din Cabinetul de Război, ci să savurez, o dată în plus, o minunată colecție de replici memorabile, unele perfect autentice, altele ușor prelucrate și adaptate, dar care fac deliciul întregului film:

– ”Știi, nu am mers niciodată cu autobuzul. Nu am stat niciodată la coadă pentru pâine. Cred că pot fierbe un ou, dar numai pentru că am văzut cum se face”.

– ”Chiar și un ceas oprit are dreptate de două ori pe zi.”

(În dialog cu Regele, imediat după investire):
”- Cred că trebuie să ne întâlnim regulat. Cum ți se pare lunea la ora 4?
– Imposibil. La ora 4 trag un pui de somn.
– Este…permis?
– Nu este permis, dar este necesar. Lucrez târziu.”

”- Va trebui să îl întâlniți (pe Rege) doar o dată pe săptămână…
– Asta e ca și cum ai spune că trebuie să îți scoți dintele doar o dată pe săptămână”

 ”- Nu am nimic de oferit decât sânge, trudă, lacrimi și sudoare”

 ”- Întrebați care e scopul nostru? Vă pot spune într-un singur cuvânt: Victorie. Victorie cu orice preț… Căci fără victorie nu poate exista supraviețuire.”

 ”- I-am biciuit.”

 ”- Refuz să văd în acest raid spectaculos al tancurilor Panzer o invazie reală. În lipsa unor unități de infanterie care să le susțină, sunt doar niște stegulețe înfipte pe o hartă”.

 ”- Delirează, delirează complet. E îndrăgostit de sunetul vocii sale. Are 100 de idei pe zi, din care 4 sunt bune, celelalte 96 sunt de-a dreptul periculoase… În această conjunctură critică pentru imperiu, avem un bețiv la volan”.

 ” – Se trezește cu scotch, o sticlă de șampanie la prânz, încă una la cină, brandy și porto până la ore târzii…nu l-aș lăsa să îmi împrumute bicicleta.”

 ”- Vrei să încetezi să mă întrerupi în timp ce te întrerup?” (preferata mea)

 și, firește, celebra replică ce a făcut istorie:

”We shall never surrender!”

Spre marele meu regret în ce privește Oscar-urile, nu sunt neapărat optimistă legat de șansele lui la Best Movie, în condițiile în care tendințele validării în spiritul politically correctness sunt mai mult decît evidente și avem încă cel puțin alte două nominalizări mult mai aproape de decizia finală relativ previzibilă. Însă i-aș da șanse majore la cel puțin doua statuete: pentru Cel mai bun actor lui Gary Oldman si Cel mai bun machiaj lui Kazuhiro Tsuji, care îl transformă pe Oldman într-un Churchill mai mult decât credibil și care s-a întrecut în mod spectaculos pe sine.

Un comentariu la &8222;Darkest Hour (Ziua decisivă) – a masterpiece&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.