Song to Song (2017)

De la cântec la cântec este, aparent, un film despre industria muzicală, al cărui sinopsis te duce cu gândul la mult-premiatul La La Land. Doar la o primă și superficială vedere, noul film al lui Terrence Mallick este făcut dintr-un alt unghi subiectiv, al celor din industria muzicală. Care, ca orice altă lume, se împarte între actanți și chibiți – adică sfera cea mare și mica sferă a celor care stau pe margine și-i admiră (invidiază sau urăsc, în egală măsură) pe ceilalți. Mai ales în contextul Clujului festivalier și al discuțiilor legate de ce înseamnă un oraș cu adevărat cultural, acest film e de privit cu atenție, pentru că surprinde aspecte mai puțin documentate ale lumii contemporane. În lipsa experiențelor de viață, tinerii sunt disperați „să simtă ceva real”, ei au nevoie de muzică și distracții „ca de aer” – am citat din discursul Rhondei, interpretată de Natalie Portman.

„Nu e totul real” – gândește cea de a doua protagonistă, Faye, jucată de Rooney Mara: „Am vrut o experiență, gândind că orice experiență este mai bună decât nimic” își începe ea povestea trecerii „dincolo de gard”. Să mai zic de norocosul BV interpretat de Ryan Gosling și de bogatul Cook, în rolul căruia a fost distribuit Michael Fassbender? O să spuneți că exagerez cu așa distribuție de excepție, dar pe parcurs mai urmează. Cum recenzia mea este încă în curs de editare și pentru că mi-e greu să scriu despre un asemenea film fără să-l stric, puteți citi până atunci ce a scris despre film Ion Indolean aici.

Ce am citit acolo m-a făcut să vreau să-l văd, după care mi-am amintit de Knight of Cups și am vrut să împărtășesc această experiență. Faye este naratoarea primei jumătăți de oră, iar filmul pare a fi din perspectiva ei. Terrence Mallick însă nu se sfiește să confere tot mai multor personaje acest rol, pe măsură ce „narațiunea” avansează. Iată mai jos un trailer, dar trebuie să vă previn că nu este o poveste și nici simplă, ci o experiență intimă, subtil redată de acest filozof al filmului:

Un comentariu la &8222;Song to Song (2017)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.