Toată concentrarea de premii în jurul unor favoriți de la Globurile de aur și Oscaruri (până și la premiile César au fost filme cu 11 nominalizări) m-a făcut să mă-ntreb dacă este o tendință recentă, ori așa ceva s-a mai întâmplat? Pentru că, să fiu sincer, am pus polarizarea premiilor în jurul a 2-3 filme pe seama producției predominant comerciale din ultimii ani (puține filme… wow!).

Așa am dat peste Nashville, autorul unui record încă ne-egalat la Globuri: 9 nominalizări, din care patru la o singură categorie (cele mai bune actriță în rol secundar, dar ce actrițe: Ronee Blakley, Geraldine Chaplin, Barbara Harris și Lily Tomlin). Până la urmă a luat doar un Oscar și un Glob pentru cea mai bună piesă originală: „I’m easy”, totodată momentul de magie al filmului.

Între cei doi frați Carradine, Keith și David, l-am preferat mereu pe cel mai mic, iar piesa de mai sus este unul dintre motive. Filmul este considerat unul de referință în filmografia regizorului Robert Altman (capodopera sa) și a fost selectat în 1992 pentru arhiva națională americană. Acest succes n-ar fi fost posibil fără precedentul său, serialul MASH, declick după care au venit cele mai interesante propuneri pentru regizorul american.

Stilul său documentar, un cinema polifonic cu o dramaturgie mozaicată și prim-planuri obținute printr-un zoom foarte acurat – este pus excelent în valoare la Nashville, unde se întrețese poveștile a 24 de personaje, pe diferite planuri ale acțiunii, cu multiple piste sonore. Filmul a inspirat și un serial TV ceva mai recent – Nashville (2012): Orașul muzicii. Câteva note despre el găsiți și pe CeFilmeVăd.ro.

Un comentariu la &8222;Nashville (1975)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.