Fireworks Wednesday (2006)

In the name of God. Așa își începe Asghar Farhadi toate filmele. E o rugăciune și un tribut adus cenzurii în anii post revoluției iraniene. Dar în acest film are chiar și sens. De ce? Pentru că filmul lui Asghar Farhadi, Fireworks Wednesday (2006) este despre un chador. Nu știți ce un chador..? Nu-i bai nici eu. Citiți un pic despre el. Eu am stat cam o oră să pricep ce și cum.

Așadar, filmul lui Asghar Farhadi este despre un chador. În prima scenă, purtat de o tânără fată, înainte de măritiș, transportată de viitorul său soț pe o motocicletă, intră în lanțul roții din spate și le întrerupe astfel abrupt călătoria celor doi. Deh, tradiția și modernitatea nu se împacă..! Însă apoi își găsește locul într-o altă familie, mai modernă, poate chiar prea modernă. Pentru că, se pare, acolo chiar ar putea fi nevoie de el.

Filmul lui Asghar Farhadi este din nou, despre relații și despre încredere. Despre cât de greu se păstrează și cât de ușor se poate distruge o relație, o familie și o viață. Totul din prisma unei tinere fete care face cunoștință, chiar înaintea căsătoriei sale, cu viața ”normală” a femeilor căsătorite din clasa de mijloc din Iran, considerată cea mai progresistă. Tradiția, purtată simplu și aproape naiv, sub forma unui chador, se întâlnește cu o lume frământată și chinuită, așa-zis lume ”nouă”, ”modernă”, în care vechile tradiții nu mai sunt respectate însă nici noile valori nu sunt încă recunoscute.

E o poveste spusă cu mult talent și la care contribuie și personajul principal Taraneh Alidoosti (da, cea din About Elly, din The Salesman) care joacă minunat rolul tinerei viitoare neveste dar și Hediyeh Tehrani în rolul femeii mature și moderne, a celei care are nevoie de chador tocmai pentru a-și valida valorile moderne ale încrederii, fidelității și respectului reciproc.

Un film excelent, puternic și cu sens, cu o fibră morală cât odgonul de vapor însă care coase cu delicatețe și ușurință, cu ajutorul lui Taraneh Alidoosti și Asghar Farhadi, toate întâmplările ciudate dintr-o după amiază de sfârșit de an, înainte de focurile tradiționale de artificii. Și le dă sens chiar și pentru noi, europenii și ne spune cam așa: unde e dragoste nu e nevoie de chador iar unde nu e, nu mai poate fi de folos.

Un comentariu la &8222;Fireworks Wednesday (2006)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.