Eye in the Sky (2015)

Un film de propagandă din seria Lunetistului american regizat de Gavin Hood (Ender’s Game, X-Man Origin), laureat în 2005 cu Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru Tsotsi (Africa de Sud). La noi rulează sub numele Războiul dronelor pe DigiFilm.

Singurul fapt notabil la acest film este anunțul În memoria lui Alan Rickman – fiind probabil ultimul din cariera sa. În rest, o distribuție corectă, un film bine realizat, cu twisturile de rigoare și cu o problematică aparent responsabilă: cum limitează armata pierderile în rândul populației civile, îndeplinindu-și, în același timp, misiunile încredințate.

eye

Sub masca acestor întrebări, puse pe buzele politicienilor și conducătorilor militari care, desigur, negociază totul cu primii, ne este livrată precizia chirurgicală și acuratețea imaginilor pe baza cărora pot lua aceștia decizii, stând liniștiți într-un birou. Pentru că tehnologia lor avansată, bazată pe sateliți și drone le permite aceasta.

Și cam ăsta e tot mesajului filmului, care te face să iei în considerare anacronica afirmație cum că tot ce livrează cinematografia americană este ambalat în violență, în vreme ce tandrețea ar fi caracteristică cinematografiei franceze. După acest film artistic, nu poți să nu te gândești la asta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.