Judith State despre meseria de coregraf, actor, dansator

În avanpremiera interviului cu Judith State de azi, de după proiecția de gală Sieranevada la Cluj, mi-am permis să spicuiesc câteva rânduri de pe pagina personală a actriței/coregraf:

De foarte multe ori mi-a venit în minte aceasta întrebare, a încolțit și-a răsărit și, exact asemeni unei flori (ce încolțește și răsare) s-a ofilit, ca să renască în anotimpul ei, care o fi el, căci în ultima perioada dăinuie și nu dă semne ca ar vrea sa plece.. De ce dansez?

Cât este dansul un scop în sine și cât este pentru… mine? Și când spun “pentru mine“, nu ma refer la “pentru sufletul meu“, ci la “pentru mândria mea“. Cât fac asta pentru a ma simți bine înăuntru, pentru a ma găsi și a ma cunoaște și cât pentru a fi apreciata, recunoscuta, lăudată? Și-i o întrebare cam spinoasa, trebuie sa admit.

Când a devenit dansul doar o simplă meserie…? Când a devenit dansul calea spre altceva decât pura bucurie de a dansa și de a inspira oameni? Dansul exista datorita obiectului privit și a privitorului deopotriva, sigur; este un cerc neîntrerupt prin care curge energia ce încarcă atât receptorul cât și perceptorul. Însă nu pot sa nu ma întreb, câți dintre noi am mai dansa dacă nu ar fi oglinzi, ochi care sa privească, mâini care sa aplaude, guri care sa laude, YouTube, Facebook, like-uri și share-uri? Parca la asta se reduce tot.

Dar îmi vin apoi în minte, aproape instantaneu, imaginile oamenilor care m-au inspirat și –  de ce nu? – clădit putin câte putin de-a lungul anilor și, zâmbind, rectific. La asta se reduce aproape tot. Iar asta înseamnă ca acolo mai exista un mic loc, ca o oaza de lumina, in care dansatorul dansează pentru dans, pentru a-i inspira pe cei din jur, pentru el si… din el. Și când spun “din el“, nu ma refer la “din mândria lui“, ci la “din sufletul lui“.

Cum se așează lucrurile? Cât se așează ele de fapt cu adevarat și cât le așezăm noi? Cât luam lucrurile asa cum sunt și cât le cosmetizăm și sucim și răsucim în funcție de propriile noastre povesti..? Și cum facem diferența între una si alta?

7 comentarii la &8222;Judith State despre meseria de coregraf, actor, dansator&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.