Salvați marele ecran orădean!

Oradea avea, cândva, opt cinematografe. Multe dintre ele s-au închis imediat după 1989. În ziua de azi avem la dispoziţie în oraş două cinema-uri de tip multiplex, care nu ne încălzesc cu nimic când vine vorba despre un program divers din punct de vedere cinematografic.

Acest articol vine ca o reacție la postarea de pe facebook a vice-primarului orădean, Mircea Mălan. În opinia vice-primarului, exprimată în ziarul eBihoreanul, acolo am putea face şi un bal anual, căci sala a fost contruită pentru astfel de baluri. Putem să facem, de asemenea, un muzeu al sălii şi Pasajului Vulturul Negru ori săli de conferinţe.

Cinema Libertatea aduna în vremurile bune peste 1000 de spectatori pe zi, iar acum i se caută o altă utilitate, dar – sală de bal? Multe dintre ornamentele arhitecturale au fost distruse, iar locul a devenit depozit pentru materiale de construcţii. Fostul cinematograf Oradea, denumit mai apoi Libertatea, s-a închis la începutul anilor 2000, după care sala principală a fost folosită ca salon de jocuri de noroc. Nu se poate ca într-un oraș de talia Oradiei să nu avem o alternativă la cinema-ul comercial!

Avem nevoie ca spațiul cinematografului Libertatea să fie folosit – în principal – pentru destinația care l-a făcut faimos de-a lungul timpului. Cinematograful rula unul din cele mai complete programe pentru spectatorii din aceea epocă, Oradea fiind un oraș monden din acest punct de vedere. În perioada interbelică se întâmpla, desigur, ca teatrul să piardă în detrimentul artelor vizuale noi, cum era filmul, dar azi cinematograful public pare complet abandonat, fără nici un semn că ar putea fi resuscitat.

Ce ne face să credem că situaţia din zilele noastre nu are șanse de rezolvare

Întâi, declaraţiile responsabililor orădeni de-a lungul timpului:

Vorbim de patrimoniu de rang A, ce ar putea fi transformat într-un complex cultural cu sală de concerte multifuncţională cu scaune mobile, pentru a putea fi organizate inclusiv baluri. Iar în pod s-ar putea amenaja o sală studio, propunea Huszar Istvan, fostul vice-primar al Oradie,i în primăvara acestui an.

„Ne dorim în special reabilitarea sălii mari a cinematografului, pe care dorim să o transformăm într-o sală care să poată fi folosită atât ca cinematograf, cât şi ca evenimente şi manifestări culturale„, preciza Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Oradea.

Iată, apoi, ultimul proiect de reabilitare a unui fost cinema:

Cinema Patria a fost deschis în 1980 (652 de locuri), iar în 2004 a fost închis și transformat în discotecă. Anul trecut a început reabilitarea, iar în cadrul lucrărilor se urmărea demolarea interiorului clădirii și reconstruirea. Am auzit că în locul cinematografului se va deschide un magazin. Mai multe informaţii nu am în acest moment.

cinema patria oradea

Există și un posibil conflict de interese:

Probabil că multiplexurile Cortina şi Palace vor avea un cuvânt de spus când va veni vorba despre apariţia unui cinematograf ca Libertatea pe piaţa cinematografică orădeană.

Sper ca inițiativa mea de a atrage atenția asupra urmărilor acestei decizii populiste să fie preluată de întreaga comunitate cinefilă. Am văzut o mișcare la nivel național din partea cineaștilor români, în special Tudor Giurgiu și AFPR (asociația organizatoare a TIFF) care au lansat de multă vreme Salvați Marele Ecran.

În anul 2014 au declarat că au în vedere o strângere de fonduri în vederea reabilitării cinematografului Libertatea, din spusele consilierei primarului Bolojan: Domnul Tudor Giurgiu a ales cinematograful din Pasajul Vulturul Negru, mai exact sala mică, drept proiect pilot al campaniei „Salvaţi marele ecran!”, în cadrul căruia se va încerca strângerea de fonduri pentru digitalizarea sălii şi dotarea cu tehnică potrivită pentru proiecţie.

salvati marele ecran

3 comentarii la &8222;Salvați marele ecran orădean!&8221;

  1. De fapt cinema Patria a devenit discotecă în 1996, iar până în 2004 a funcționat în paralel cu aceasta. Din 2004 până prin 2012-2013 a funcționat exclusiv ca discotecă, iar de atunci se află în starea actuală. Lucrul acesta mă întristează enorm. E cinematograful copilăriei mele. Dacă se face un magazin acolo, mă supăr rău. Visez să devin milionar, să-l cumpăr și să-l redeschid.

    Mai e cinema Crișana, de lângă gară, închis ca cinema prin 1992. De ani de zile stă acea clădire la vânzare. Nu îmi explic cum nu stârnește interes un asemenea imobil într-o zonă de interes.

    Și chiar nu pot să accept ideea că nu mai e loc pentru aceste vechi cinematografe! Cele din mall-uri sunt mereu pline (Oradea Shopping City e un mall fantomă, mereu bate vântul pe acolo, e ținut în viață doar de cinema Cortina și de Ambasador). Nu mă refer doar la cele din Oradea. La București, în funcție de cinematograf, oră și producție, o ieșire la film poate depăși lejer suta de lei și tot e public. Deci iată că filmele nu au fost ucise complet de torrente.

    Cu atât mai mult, față de restul țării, în Oradea chiar există poftă de cinema. Drept dovadă stă și faptul că orașul nostru e unul dintre puținele în care mai funcționează programul Orange film (au rămas 12 cinematografe în toată țara, dintre care 6 sunt la București și două la Oradea).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.