Nimic nou pe frontul de vest (2017)

Anunțată ca intrată în post-producție, cu dată de lansare între sfârșitul anului 2016, începutul lui 2017, a treia ecranizare a romanului Pe frontul de vest nimic nou scris de Erich Maria Remarque se bucură de prezența starului australian Travis Fimmel (pe care l-am văzut în primăvara acestui an în ultima serie Vikings, distribuită de History, și mai recent, în franciza Warcraft. Începutul). Ce poate aduce nou scenariul adaptat de Ian Stokell și Lesley Paterson, după clasicul roman anti-război, scris de un veteran?

Dacă prima ecranizare americană, la un an de la apariția cărții, în 1930, lua două premii Oscar (pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor – basarabeanul Lewis Milestone = Lev Milștein), jumătate de secol mai târziu, All Quiet on the Western Front (1979), adaptarea pentru TV după un scenariu de Paul Monas, în regia lui Delbert Mann, câștiga un Glob de aur. Probabil că producătorii au intuit momentul unor noi premii, însă marea lor provocare va fi să scoată dintr-un text clasic, despre războiul purtat în tranșee (pe care noi îl asimilăm azi jocului de paint-ball) sensuri actuale.

all1Ambele ecranizări anti-război se prezintă sub forma unei povești a formării (coming of age), primul asamblând scene simbolice ale romanului – cu accent pe dialogurile și revederile cu directorul Kantorek și instructorul Himmelstoss, în contrast cu sfaturile practice ale lui Kat – cea de a doua lăsând o impresie mai coerentă, chiar dacă preia multe scene din prima ecranizare (mai ales finalul, chiar dacă soldatul moare într-una observând un fluture, iar în cealaltă o pasăre).

Așadar, mai ales că știm finalul – All Quiet on the Western Front – ce poate aduce noua ecranizare? Prezența lui Travis Fimmel în rolul șefului de pluton Stanislaus Kat Katczinsky poate însemna schimbarea perspectivei: dacă în primul film Kat aducea mai degrabă cu un brav Svejk – descurcăreț, dar cam grobian – în al doilea, poate și datorită lui Ernest Borgnine, el apare ca o figură protectoare, aproape paternă (cu mulți copii acasă) și blajin. Iar în continuare, ca o o potrivire cu ultimul rol al lui Fimmel din seria Vikingilor el ar putea aborda, pe lângă aerul patern, și o perspectivă eroică a personajului.

all3

Și cei doi scenariști, Paterson (implicată în producția de filme independente) și Stokell (jurnalist la Washington Post) promit să aducă o abordare fresh: ei au demarat proiectul pe compania lor Sliding Down Rainbows Entertainment, înainte să se asocieze cu Radar Pictures, care l-a adus pe regizorul Roger Donaldson (The World’s Fastest Indian, The Bank Job). Singura problemă care ar putea întârzia producția ar fi perioada mai puțin fastă din punct de vedere financiar prin care trece co-producătorul belgian Corsan.

2 comentarii la &8222;Nimic nou pe frontul de vest (2017)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.