Attack on Titan (Shingeki no Kyojin) – SE01

Introducere în lumea animeurilor – Attack on Titan este primul meu anime, ales cu foarte mare grijă în urma parcurgerii unor articole de genul ”cu ce anime să încep dacă sunt n00b total”.

Ce mi-a atras atenția și m-a făcut să îl urmăresc a fost prezentarea care a conținut cuvintele ”distopie” și ”Hunger Games”. Boy oh boy, did that deliver! Singurele momente când mă pot dezlipi de ecran sunt cele în care pic de somn și nu mai urmăresc firul a ce se întâmplă – dar în rest, absolut nimic de la serialul ăsta nu e slab sau neinteresant.

attack-on-titan-e1438387346853

Sursă imagine: aici.

Bineînțeles, sunt episoade mai reușite decât altele, unele mai interesante conceptual sau mai propagandistice – dar, fără a fi diluate, primești mult mai mult decât te aștepți, fără să îți fie insultată inteligența și fără să intuiești ce urmează. Ca să nu mai zic că ești purtat fără să vrei într-un carusel de emoții – dar sună mai bine emotional rollercoaster, nu?. Oh yeah, și cam ca la Game of Thrones, oricine poate să moară. Oricând. Fun, right?

Ca rezumat – viitorul umanității este foarte sumbru, oamenii care au ramas în urma războaielor și a atacurilor titanilor s-au retras între niște fortificații imense, concentrice. Titanii sunt niște ființe imense, asexuate, care mănâncă oameni – de ce, nu se știe, pentru că nu îi digera, dar de sute de ani, asta e realitatea pe care o știu oamenii.

Există 3 structuri militarizate care apără diferite obiective: echivalentul guvernului, ziduri de apărare sau chiar luptă direct cu titanii. Cea mai respectată și fascinantă pentru oameni e cea care face incursiuni în afara zidurilor și duce lupta de supraviețuire a umanității mai departe, prin strângere de date și confruntări cu titanii.

attackontitan_cc_017_pt1_1

Sursă imagine: aici.8cd2151d708434947d89f64baf02d795

 

Dincolo de personaje sau umorul teribil care devine cu atât mai savuros cât e strecurat printre scene care numai amuzante nu sunt, ce îmi place foarte tare la animeul ăsta e că tratează fără mănuși niște atitudini extrem de umane și de actuale. Da, e vorba de niște ființe care vin și te omoară mâncându-te și oamenii care se antrenează să îi omoare sărind pe ziduri și agățându-se cu frânghii, stil Spiderman. Sunt conștientă cât de aberant sună. Dar conflictul interior al fiecăruia și dezolarea unei existențe aparent fără speranță, reacțiile în fața pericolului sau alegerile care ne fac să ne confruntăm cele mai negre temeri, toate astea sunt reale, ”raw” – e ca și cum ai face zoom în conștiința cuiva care își pune întrebările respective. Și eventual ai putea mânca popcorn în timpul ăsta. Sursă imagine: aici.

Cel puțin asta e în sezonul 1 – revin după ce apare sezonul 2, în 2017. Eventual, dacă există interes, pot recenza anumite episoade din sezon sau din cele bonus, un fel de ”director’s cut” cu subplots.

 

Trailer Attack on Titan

 

Anime FTW!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.