Empire of Passion (1978)

Ai no bôrei este un film de referință al regizorului japonez Nagisa Ôshima (1932–2013), reprezentant al mișcării japoneze de la sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 „Nuberu bagu” (New Wave).

empire1.png

După ce atrage atenția europenilor cu Ai no korîda (1976 – cel mai cunoscut film al său), Ôshima ia premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes datorită filmului prezentat azi (AKA: The Ghost of Love), selecționat în 1978 și la Palme d’Or

Trama lui este simplă: Seki este o Victoria Lipan japoneză care nu pleacă să-și caute soțul dispărut, cărăușul de ricșă Gisaburo. Motivul (pentru care nu face asta) este banal: l-a ucis împreună cu amantul său mai tânăr, Toyoji căruia îi cedase într-un moment de slăbiciune femeiască. Să spun și motivul pentru care a făcut-o, ar însemna să vă răpesc plăcerea de a-l viziona.

EmpireofPassion

Mai pot spune doar că este primul horror japonez, în care tensiunea este construită din așteptările și presimțirile celor trei: Gisaburo bea shochu, mai tare decât sake, simțind că frigul aduce cu el ceva rău. Seki se teme că va afla lumea, dar tot ea este cea bântuită de fantoma soțului ucis.

Empire-of-Passion-images-587dfcea-89af-4c4c-8da1-ec7a6b8a984

Filmul este disponibil cu subtitrare în limba română pe platforma de video-streaming MUBI, aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.