Interviu Nae Caranfil, cu Mihnea Măruță

MM: Noutatea la „6,9 pe scara Richter” nu e scenariul și regia Nae Caranfil ci… muzica și versurile Nae Caranfil. Când ați studiat muzică, ce instrument ați studiat și de unde vine această pasiune?

NC: Daa… eh, muzica Nae Caranfil nu e chiar așa o noutate, pentru că la primele mele două filme, E pericoloso sporgersi și Asfalt Tango, la fel, eu am fost compozitorul partiturii muzicale, în colaborare pe atunci cu Anton Șuteu – după care n-am mai recidivat în zona asta.

Eu am făcut o școală de muzică timp de cinci ani, am studiat pianul, am renunțat în clasa a VII-a, deci la 12 ani; mi s-a părut mult prea greu și plictisitor tot acel… regim spartan de studiu. Am renunțat, spre dezamăgirea părinților mei, care mă vedeau deja pus pe o carieră de muzician și am anunțat clar că voi face cinema, după care, după niște ani, având un pian în casă – rămăsese ca o relicvă în familie – și fiind pasionat de music-hall-ul american, având acces la câteva partituri de la Biblioteca americană, le-am luat și am început așa, pe spezele mele proprii, mă rog, să refac o școală de muzică (bis, să spun așa), specializată în domeniul care mă pasiona pe mine.

l2

Am găsit un sistem de a mă acompania foarte rudimentar și-am început să cânt cu vocea. Și-am avut succes notabil la diverse petreceri.

MM: Ați apărut și-ntr-un film cântând…

NC: Da, în Filantropica, e adevărat. Așa că la filmul ăsta mi s-a părut absolut firesc să îmi fac pohta ce-am pohtit și să scriu aceste cântece, muzică și versuri.

MM: Câți ani ați studiat în a doua parte, acum, la maturitate?

NC: Păi n-a fost un studiu, mă jucam cu pianul, și nu e vorba de câți ani; când aveam chef mă aruncam pe el și mai cântam, compuneam, făceam… eu am compus un număr de piese muzicale care se constituie într-un musical cap-coadă, în 1985 la „comanda”, ca să zic așa, între ghilimele, a Teatrului Național din Cluj și… am primit un text / o piesă, și-am transformat-o într-un musical, am adaptat textul și am scris muzică și versuri originale. Am venit la Teatru, am început repetițiile și la o lună și jumătate după începutul… sau lansarea producției (deci, în fază de repetiții, nu eram încă…nu ridicasem toată piesa-n picioare), Consiliul județean de Partid a interzis spectacolul, încă în formare…

MM: Cum se numea?

NC: „De cealaltă parte a zidului”. Titlul însuși spune… adică dă motivația acestei interdicții. Dar textele pieselor erau destul de explozive, într-adevăr.

MM: Și ce s-a-ntâmplat cu acel musical?

NC: Păi, stă într-un sertar. Am înțeles că astăzi trupa Byron are concert, în mod aproape sigur va fi și una din piesele acelui musical pe care au preluat-o cu acordul meu și a devenit un hit în repertoriul său, care se cheamă, simplu, „De cealaltă parte a zidului”. Va fi performată în cadrul concertului din seara aceasta, probabil:

MM: Nu v-ați propus să-l reluați?

NC: Ba da, dar e complicat. Este un spectacol scump, e un spectacol pentru care am nevoie de timp, de colaboratori extrem de performanți, pe care cu greu… mi s-a părut, cel puțin în anii 90, mi s-a părut că nu-i pot găsi în România, deci trebuiau importați. Astăzi sunt mai optimist pentru că am văzut că se poate face totuși musical pe scenă în România, am văzut niște producții ale lui Răzvan Mazilu, am văzut mai multe lucruri și poate că-ntr-o zi am să mă arunc și-n aventura asta.

MM: Ce personal lipsește în România pentru genul ăsta de spectacol?

NC: În primul rând, coregrafii specializați, adică noi avem foarte mulți dansatori dar nu avem coregrafi de jazz dancing. Vorbesc de o coregrafie competitivă care să depăşească gimnastica de dimineaţă şi programul de Revelion…  (continuă aici)

5 comentarii la &8222;Interviu Nae Caranfil, cu Mihnea Măruță&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.