Care film românesc câștigă la Cannes?

Filmele românești sunt încă, înainte de închiderea proiecțiilor, favorite la Cannes. Cronicile elogioase de până acum ne dau speranțe la palmares: Fără să trâmbiţeze, România domină competiţia anul acesta la Cannes. O ţară mică dar un cinema enorm – Le Figaro.

”Bacalaureat”-ul lui Cristian Mungiu, care a avut vineri premiera mondiala în competiția Festivalului, a entuziasmat critica de pe Croazetă şi a fost primit cu ovații atât de publicul de la Cannes cât şi de cel din Bucureşti – o dublă lansare cam riscantă, după părerea Piratului cinefilȘi iată-l pe Mungiu care a ucis concurența! după criticul de film Thomas Gastaldi. De fapt cotațiile majorității criticilor consultați de revista Screen International așează producțiile românilor în topul celor mai bune filme din Competitia Oficială (aproape de Jim Jarmusch și Maren Ade), ceea ce înseamnă că nu ne facem speranțe deșarte.

Întrebarea nu este dacă vom câștiga un premiu ci pe care dintre ele (fie acesta Palme d’Or) și mai ales cine îl va lua? Să fie deschizătorul de drumuri (și premii festivaliere) în cinemaul românesc, Cristi Puiu  (un decrețel, așa cum a numit Mungiu generația), ori deja-premiatul cu Palme d’Or, Cristian Mungiu (un pui al său, așa cum îi consideră Puiu pe toți epigonii ce i-au urmat)?

„Bine, n-aş merge până acolo încât să-i spun lui Mungiu că ceva din Palme d`Or-ul ăla e şi al meu” – spunea Puiu în interviul cu Lucian Georgescu. Dar pe undeva, sincronizarea celor doi mari regizori la Cannes nu pare o simplă coincidență, ci – cel puțin din partea lui Cristi Puiu – o revanșă, sau ușa deschisă unei compensații.

2 comentarii la &8222;Care film românesc câștigă la Cannes?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.