Izvorul tinereții – un documentar (ne)documentat

Când ți se face un dor de festival, așa cum mi s-a făcut urmărind teaserele TIFF de zilele trecute, cum poți ca să-l stingi? Poți fie să vezi un film de festival (cum e Los amantes pasajeros de Almodóvar) fie un film ratat anul trecut la TIFF, cum am găsit eu scormonind pe blogul lor Szerelempatak, ce rulase în Zilele filmului maghiar.

Atât subiectul documentarului regizat de Ágnes Sós, cât și locația (un sat maghiar din Transilvania, ce-mi amintea de satul bunicilor) m-au făcut anul trecut să-l pun pe lista must see, însă… lucram; așa că l-am ratat. Un bun prilej ca să-l revăd acum, aici. Cu încântare și cu o-ntrebare pe buze, la final: unde-o fi fost filmat? Satul bunicilor din Sătmar era la câmpie, aici vezi imagini de deal, și-n depărtare, chiar și munți. Să fi fost aproape de Cluj? Sau poate spre Alba, la Rimetea?

Am început să citesc despre el, mai ales că documentarul (așa cum avertiza Lucian Maier în volumul colectiv Politicile filmului, pe care am început să-l recenzez cândva), este un gen care poate simula obiectivitatea, și în care intervenția regizorului poate fi disimulată de această impresie de obiectivitate științifică. Nu este cazul aici, și totuși, mergând pe fir, am descoperit altceva; am pornit de la un articol scris de Rareș Tileagă pe Agenda Liternet și l-am contactat pe autor: Știi cumva în ce sat s-a filmat? Am urmărit și interviuri ale regizoarei de la Astra Film Festival ca să aflu…

– Nu știu, îmi răspunde Rareș, n-a spus absolut nimic despre asta!

Oare de ce? m-am întrebat. Am urmărit și alte interviuri pe această temă, în care Ágnes Sós era-ntrebată cum de-a ales un sat din Transilvania pentru frumosul său documentar?

– Am încercat s-o fac într-un sat de lângă Budapesta, dar tradițiile se pierd, și nu am găsit aceeași puritate etnografică precum în Transilvania, suna unul din răspunsurile sale, aproximativ, la fel ca și continuarea:

– Filmările au durat doi ani și jumătate, timp în care m-am împrietenit cu oamenii, care s-au obișnuit cu mine, chiar și când aveam camera în mână sau eram cu un operator.

fain

Da, oamenii se simt bine în faţa camerei, vădesc o încredere deplină în regizoare, și totuși, să bați atâta drum din Budapesta, inima Ungariei, până în cea a României (documentarul a fost filmat în Harghita, mi-am dat seama după numărul de pe căruța lui Laczi)? De ce nu la Szeged sau oriunde în estul Ungariei, în sate liniștite și aproape părăsite de tineri? Pentru că totul are o explicație, și aici există una.

Ideea filmului a pornit de la studiul dr. Balázs Lajos (care apare ca și consultant al filmului) – Amikor az ember nincs es ezen a világon – What makes you feel out of this world. Sexual Culture and Morality among Peasants, publicat la Pallas Akadémia Kiadó, Csíkszereda, în 2009. Materialul etnografic prezentat în lucrare a fost cules de dr. Balázs în Csíkszentdomokos (Sândominic, Hargita) din 1985. Cercetarea domniei sale, pornită ca un experiment, a luat forma, în special în ultimii 15 ani, unui studiu serios și foarte elaborat, ajungând să intervieveze 35 persoane între 40 și 80 de ani (65% femei), petrecând timp de 45-50 ore cu fiecare; aceștia au răspuns la 2,120 întrebări, ceea ce a dus la o relație apropiată între ei și intervievator. Sună cunoscut

6 comentarii la &8222;Izvorul tinereții – un documentar (ne)documentat&8221;

  1. In aproape toate satele din Romania se intampla asa ceva. Cred ca dateaza dintotdeauna_ barbatii mureau in razboaie cei care se intorceau aveau grije de vaduve la toate modurile. Exceptional documentarul prin autenticitate, viata bate filmul.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.