Seriale turcești: Istanbullywood

Dependența e un viciu, iar ocaziile, zice-se, sunt experimente.

Mărturisesc că primul serial turcesc care mi-a atras atenția, mai ales că i se făcea o publicitate intensivă a fost ”Suleyman Magnificul”, datorită temei istorice: voiam să înțeleg ce-i ”mânase” pe otomani în luptă, ce stil de viață avuseseră. La început am fost impresionată de peisaje, costume, câmpul de luptă, harem, apoi m-a cam plictisit și l-am văzut pe sărite.

Așa am început să vânez foiletoanele turcești și să… răsfoiesc, obligatoriu (dacă nu uitam) primele 2-3 episoade ca să îmi dau seama în ce epocă și în ce mediu se desfășoară intriga. Am continuat cu ”ciupitul” câte vreunui episod (era de ajuns să îmi fac o părere despre societatea turcă – pe care nu o înțelegem ca turiști). Despre alte teme, calitatea acestor seriale, cu ocazia următoare!

1. Condiția femeii în serialele turcești

Fatmagül’ün Suçu Ne? (Ce crimă a comis Fatmagül?)
În acest serial – din care am spicuit pe când era în reluare – este explorată destul de…profesionist evoluția psihologică a protagonistei, obligată să se mărite cu unul dintre bărbații din grupul de violatori care au umilit-o: ea se reface încet-încet, reușind să-și controleze viața. De remarcat: consultă un psiholog, demers rar în societatea tradiționalistă!

fatmagulunsucune

Societatea în care evoluează eroinele turcești seamănă într-o oarecare măsură cu societatea noastră, doar că anacronismele sunt mult mai dramaticeAlături de femei emancipate și senzuale, îmbrăcate sumar, în rochițe foarte scurte și foarte decoltate, care conduc firme și beau alcool prin baruri (singure sau cot la cot cu bărbații), care au amanți și soți încornorați, se află acele femei care viețuiesc sub povara tradițiilor și a extremismului religios- poate cele mai multe, care sunt tratate de soți ca niște sclave sau pe care tații sau/și frații le omoară în bătaie pentru a-și salva onoarea ”pătată”. Acest amalgam contribuie, cu siguranță, la succesul acestor seriale. În măsura în care, în contextual socio-cultural care dă iluzia modernității se regăsesc amprentele încă adânci ale unei societăți mai misogine decât a noastră.


Aceste seriale care abordează tabuuri ale societății musulmane: copii din legături în afară căsătoriei, divorțuri, avorturi și care explorează teme ca egalitatea dintre bărbați și femei sau dreptul la studii, la muncă al femeii, dreptul ei de a-și construi o viață ținând cont de calitățile, talentele și dorințele ei – evocă deschis drepturile femeilor. Ele vor să convingă că  deschiderea este compatibilă cu valorile islamice tradiționale reconsiderate, în măsura în care pot da speranțe femeilor pentru o viață mai bună.

În loc de concluzie prezint aici un documentar foarte bun: merită văzut până la sfârșit!

 

 

 

3 comentarii la &8222;Seriale turcești: Istanbullywood&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.