Înainte ca tulburătorul Leviathan (2015) – în care scheletul balenei îți lasă o vagă impresie despre un sistem eșuat și șansele peștelui cel mic de a mai fi, totuși, înghițit – să facă valuri pe la (sic!) festivaluri, un alt film rusesc, Durak (2014) dovedește că slavii pot surprinde adevărul tranziției și în stil american-ironic, direct, lipsit de metafore. Un film pe care ar trebui să-l vadă orice primar din România, înainte să candideze.
Dacă în The Big Short, investitorul american are o cuantificare precisă, făcând legătura între procentul cu care-i scad acțiunile și rata mortalității în rândul săracilor, primarul și administrația Europei dinspre est – mai ales cea… spoită în nuanțe vestice – par să aibă nevoie de preparararea unui dezastru pentru a ieși din beție (alcoolică, ori a puterii). Abia când 800 de oameni dintr-un bloc pe cale să se prăbușească sunt în pericol să sucombe, se pune problema cât s-a furat și ce cheltuieli presupune mutarea lor. Asta apropos de apetența sufletului slav pentru dezastre.
Se mănâncă supă chiar în a doua scenă a filmului (după prima, cea de violență familială), dar cu folos. Pentru că la masă izbucnește o ceartă tipică de familie, care va fi pusă ulterior în antiteză cu cea din cuplul de la conducerea primăriei. Iar eroul nostru (aidoma celui american) are o singură calitate: pare singurul normal dintr-o lume pe dos pe care o privește (și o facem și noi prin ochii lui, chiar dacă nu-i vedem ceafa) siderat. După care încearcă să fugă de ea, ca să scape cu viață! Poate reuși?
Un film pentru care patru premii la Locarno nu înseamnă prea mult.