Un om cu întrebări

Interviurile lui Cristi Puiu nu sunt niciodată simple declarații de presă, cum recunoștea mai adineauri, ci zgândăresc mereu orgolii, stârnind reacții  – pozitive sau nu – dar nu trec niciodată neobservate. Așa cum spunea Doru Pop în vară la TIFF lounge, să vorbești după Cristi Puiu e ca și când o trupă românească ar cânta după Iron Maiden. Nici Andrei Gorzo nu este o voce de ignorat: cineva care l-a cunoscut din liceu îmi povestea că atunci când vorbea el, tăceau toți. Poate că „aroganța” sa, dată de competența într-un domeniu în care alții încă mai bâjbâie, este similară cu cea a lui Puiu, iar cei doi seamănă mult aici, chiar dacă această afirmație nu i-ar plăcea nici unuia dintre ei 🙂

Oricum, pe ambii trebuie să-i recunoaștem ca deschizători de drumuri, chiar dacă Puiu este un om cu întrebări, un „împiedecat” simpatic – iar Gorzo, un tip care nu se teme să devină antipatic datorită spiritului critic exacerbat. S-a comentat despre Puiu că este un închipuit. Îmi place să cred că toți artiștii sunt închipuiți, altfel nu cred că ar putea uimi lumea. Oameni cu munți de întrebări, artiștii nu-i urcă pe răspunsuri definitive, care să rezolve tema care îi preocupă, într-un fel sau altul (și nici criticii, odată cu spectatorii, nu mai înghit filme teziste ori moralizatoare) ci mai degrabă deschid subiecte abisale, împingând temele care îi obsedează în cu totul alte direcții decât ne-am imaginat noi, ceilalți, ce umblăm pe cărări bătătorite.

Din păcate, în critica românească de film dialogurile sunt rare și duc la formarea de bisericuțe, totul rezumându-se la șușe amicale ori mici bârfe. Cu atât mai mare este meritul regizorului Lucian Georgescu (care și-a asumat trecerea de la statutul de creativ în publicitate la creator și susținător al filmului românesc), de a iniția platforma CinePub și dialogul cu Puiu care a marcat cei 15 ani de realism. Un eveniment care merita toată atenția criticii de film.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.