Premiile B IFF 2016

În week-end a avut loc Festivitatea de închidere și de decernare a premiilor BIFF 2016. Gazda galei și inițiatoarea festivalului (denumit inițial B-EST IFF) a fost, și de această dată, doamna Dana Dimitriu-Chelba, care mi-a promis o mică istorie a festivalului.

Juriul criticii, format din Magda Mihăilescu, Florentina Ciuverca și Ruxandra Grecu a premiat filmul ”A Dragon Arrives (Iran, 2016, regia Mani Haghighi), pe care l-a considerat ca fiind o combinație originală și neașteptată dintre genuri: thriller, film noir, documentar, comedie, pe care, la prima vedere, nu le vedem amestecate.

Elena Cristodoulidou și Gabriel Fătu, membri ai juriului, au acorda mențiunea specială a juriului filmului franțuzesc ”La fille du patron/The Boss Daughter” (Franța, 2006, regia Olivier Loustau), care ”reușește să redea într-un mod blând un subiect cu accentuată temă socială.”

Premiul pentru scenariu l-a luat filmul ”Death in Sarajevo” (Bosnia și Herțegovina, 2016, regia Danis Tanovic, bazat pe piesa de teatru ”Hotel Europa,” scrisă de către filosoful Bernard-Henry Levi) apreciat pentru că ”aduce la vedere o combinație de episoade din realitate și reflecții despre trecut și viitor”. Filmul a mai fost premiat cu un Urs de argint și la Berlinale.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat regizoarei  Mia Hansen-Løve, care, în filmul  ”L’avenir/Things to Come” (Franța, 2016) ” manevrează cu discreție eficientă și, cu umor sănătos, mixează mise-en-scene firești și povestea unei femei a cărei viață se va schimba total după ce bărbatul ei o părăsește”.

Premiul pentru cel mai bun film, la ediția a 12-a a Bucharest International Film Festival, recompensează filmul ”Soy Nero” (SUA, 2016, regia Rafi Pitts) cu ”un subiect care depășește granițele proprii, pentru a ne aduce la lumină, într-un mod foarte puternic artistic, teme foarte grave ale zilelor noastre”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.