Lumea e a mea (2015)

Un film care, deși nu pare (în primă sa parte, cel puțin), transmite un semnal de alarmă despre maturizare în condițiile excluziunii sociale, și ca o consecință, despre comportamentuldistrus al adolescenților contemporani. Filmul nu este deloc comercial, scenele dure prin care trece eroina de pe litoral fiind completate de imaginile apei în care pare că se îneacă, se pierde, iar apoi se spală. În orice caz, este un film care merita văzut, dar mai ales înțeles.

– Deschide ușa, futu-ți gura mă-tii să-ți fut! strigă la ea Nelu, un tată incert (vitreg?)

– Deschide, Larisa, vrem să te ajutăm! o minte și maică-sa, o fățarnică.

Așa că fata, derutată, sare pe geam și pleacă de-acasă. Tocmai atunci, când conflictul ei cu lumea se ascute la maxim, iar pasiunea atinge punctul culminant… scenariul devine confuz și nu se mai prea întâmplă nimic. Fără să fie clar de ce, nimeni nu caută puștoaica rătăcită prin mall-uri și pe la periferie, după primul său amor, de fapt, un ins cam dubios și negricios. Remarcabile – veritabilă introspecție în universul adolescentin – dialogurile fetelor vorbind între ele ca băieții, cu video-uri postate pe youtube:

– Fată, mergem la party, avem invite suntem pe listă…

Apoi vin like-urile după care nimic nu mai contează:

– Fii atentă aici, că eu știu secretul faimei! Uită-tă, măi, la web…

– Hai mă că mă uit.

– Frate, mă știe tot orașul!

Deși are un rol complicat de scenariul cam sinuos al Ralucăi Mănescu (unul remarcabil, însă puțin derutant, parcă prea cult pentru subiect), Ana Maria Guran face un rol perfect autentic la cei 15 ani ai săi, vârsta turnării scenelor. Cu toate stângăciile actorilor secundari, reușește să ducă filmul aproape de una singură, fără să lase nici o clipă senzația că ar fi într-un coșmar, făcându-te să iei parte și tu la viața ei de „distrusă” – filmată parcă la camera ascunsă.

Recomand cu căldură acest film, mai ales adolescenților, pentru prestația autentică a actriței din rolul principal și pentru sunetul, de asemenea ieșit din comun la filmele românești, într-un excelent contrapunct cu imaginea (felicitări, Daniel Kosuth!) care utilizează gros-planuri și prim-planuri strânse pentru a obține un plus de emoție și tensiune.

Un comentariu la &8222;Lumea e a mea (2015)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.