The Hunt – vânătorul vânat

Tot am vrut să inițiez o retrospectivă Mads Mikkelsen, un actor apărut parcă de nicăierei, cu A Royal Affair, din filmografia căruia am vizionat doar Open Hearts (2002)Adam’s Apples (2005) și  Michael Kohlhaas (2013). Îmi dă ocazia s-o fac The Hunt (2012), după un rol care mi-a amintit de acela făcut de suedez în filmul Susannei Bier, Open Hearts – un tip sensibil, pus într-o situație (aparent) imposibilă.

La fel și aici, în filmul altui membru al Dogmei 95 (regizorul Thomas Vinterberg), el joacă rolul unui pedagog divorțat, Lucas, vânat atât de Nadia, bucătăreasă străină a internatului, cât și de Klara, fetița prietenului și vecinului său, pe care o a/duce uneori din/în oraș, atunci când părinții ei se ceartă. Apoi se întâmplă un fapt evident pentru spectator, dar mai puțin clar într-o societate obsedată de copii, sau de un soi de educație excesiv psihologizată ce începe să-și arate consecințele după generații.

Klara spune educatoarei o prostie, apoi tot ea recunoaște (în fața psihologului) că nu e sigură (iar cuvintele și mimica ei sunt elocvente), iar în final le spune părinților clar că a mințit. Dar răul este deja făcut, și întreaga comunitate îl respinge pe Lucas, refuzând să-l asculte; cu toate procedurile, corectitudinea politică afișată ca și aparenta politețe cu care i se aduc acuzații grave. Ceea ce dovedește că toată aparenta evoluție a civilizației (chiar și a celei nordice, considerate mai avansate) nu este decât o spoială, de sub care răzbate primitivismul relațiilor interumane, prin anatema aruncată asupra unui om. Iar de la acest pseudo-incident profesional, urmează intruziunea în viața sa personală, copilul său (șoarecele pe cale să devină bărbat) este maltratat de-a binelea, nu imaginar, șamd.

Un film care-mi aduce aminte de Împăratul muștelor sau de Elephant: copilăria este un univers misterios pe care adulții încearcă cu nostalgie să-l recupereze (ori să-l descifreze), dar ar fi trist ca teoriile d-lui Freud să fie singurele repere în acest demers.

3 comentarii la &8222;The Hunt – vânătorul vânat&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.