The Judgement (2014)

După ce a realizat unul dintre cele mai populare filme din Bulgaria, The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner, regizorul Stephan Komandarev revine cu Sadilishteto – în limba română, Judecata  – după numele unei stânci de pe care, în toate momentele istoriei din zonă, s-au săvârșit jertfe umane.

The Judgment still 7

Scenariu– Stephan Komandarev, Marin Damyanov, Emil Spahiiski

Coproducție Bulgaria-Germania-Croatia, 2014

Genul:   dramă psiho-socială

Filmul prezintă relația complicată a lui Mityo (Assen Blatechki), văduv și șomer, cu fiul său Vasko (Ovanes Torosian), pe fondul crizelor sale de conștiință, al crizei economice și al fluxului de emigranți clandestini.

Pentru Mityo viața nu e deloc ușoară: și-a pierdut recent soția, cooperativa care furniza laptele pe care-l transporta zilnic într-o cisternă dă faliment, posibilitatea de a găsi vreun job este aproape inexistentă în satul de la granița Bulgariei cu Turcia și cu Grecia, aflat în paragină și unde s-a instalat o sărăcie lucie. Mityo e într-o situație disperată pentru că are de returnat credite la bancă, pe care le-a garantat cu casa. Fiul său îl consideră un looser, care nu a realizat nimic la viața lui, căruia nu-i prea  place să muncească, care e cam iresponsabil, lăsându-și soția să moară, iar acum pecetluind și viața fiului său care va rămâne fără un acoperiș.

Singura ofertă de lucru vine de la fostul său căpitan de pe vremea serviciului militar la grăniceri. Căpitan care (Predrag Manojlovic), cu mai mult de 26 de ani în urmă, i-a marcat lui Mityo viața și i-a îngreunat conștiința, pentru că l-a obligat la fapte inumane față de emigranții clandestini. Căpitanul nu și-a schimbat deloc năravurile vechi și de aceea Mityo ezită să accepte oferta de lucru a acestuia, destul de bănoasă: călăuză a emigranților care vin din Turcia în Bulgaria ca să ajungă în țările U.E.

judgment_still-_h_2015

Traficul nu e doar ilegal și foarte riscant, dar lui Mityo, faptul că traseul pe care-l urmează cu oamenii trece și pe faleza de pe stânca „Judecata” îi trezește amintiri  traumatizante, de pe vremea când făcea armata, coșmaruri pe care le ține în secret.

judgment-grenze-der-hoffnung-judgement-grenze-der-2-rcm0x1920u.jpg

Conflictul tată-fiu se va agrava când Vasko va afla despre trecutul  dezonorant al tatălui său. Mityo, distrus atât de mustrările de conștiință cât și de faptul că fiul său nu mai are încredere în el, se confesează, iar Vasko, maturizat de greutățile vieții, înțelege că nu trăim în alb-negru, că uneori alegem prost sau facem compromisuri de frică să nu-i pierdem pe cei dragi.

judgepapajpg

„Judecata” este un film de o foarte inteligentă simplitate scriptică, regie riguroasă, joc actoricesc firesc, un film realizat pe baza a trei documentare ale aceluiași Stephan Komandarev, filmate între 2002-2003. Nu știu dacă a fost nominalizat sau dacă a mai rulat la deschiderea Oscar-ului pentru cel mai bun film străin, cum figura încă, spre finele anului 2015?! Important de citit comentariul de aici!

The Judgment still 6

Filmul are drept fundal decorurile fascinante în frumusețe și sălbăticie ale munților Rodophe, de la granița cu Grecia. Numeroasele planuri ale masivului care ne taie răsuflarea, ceața, ploile, vârtejurile apelor – transformă peisajul în cel de-al al treilea protagonist al filmului.

The Judgment 15

Conflictul interior al tatălui, dar și al fiului, relația lor complicată dar și prezența implacabilă a naturii, dau filmului un stil scandinav recunoscut despre căutarea reconcilierii cu fiul și cu sine însuși. Răspunsul, despre cum s-ar putea atinge aceasta impăcare se află, probabil, acolo, în tainicii munți.

judge413883096633

Din culise: Stephan Komandarev a vrut să arate cum comunismul ne influențează încă viețile, că în cei 26 de ani de tranziție spre democrație, că la putere se află aceleași persoane sau oameni din familiile lor. Înainte de `89, în timpul comunismului, mulțimi de oameni din Bulgaria, Germania de Est, Ungaria, Cehoslovacia traversau frontierele spre Grecia și Turcia, sperând să dea de libertate. Acum, în aceleași locuri, valuri de emigranți vin din direcția opusă pentru a tranzita Bulgaria spre Tărâmul Făgăduinței Uniunii Europene!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.