Everest (2015) – cea mai dura expeditie cinematografica

„Everest is another beast altogether”

Everest-10

Anul trecut, filmul Everest m-a luat prin surprindere cu apariţia în cinematografe, astfel ca şi iubitor al munţilor a trebuit să fac o vizită în faţa marelui ecran pentru a vedea din măreţia cinematografică a Everestului. Genul de producţii care să trateze la modul serios o expediţie montană nu se zăreste prea des în lumea bună a filmului, într-o perioada era la moda doar să fii naufragiat undeva în largul oceanului (vezi Life of Pi, All is Lost, Unbroken s.a.m.d.).

Realizarea acestui film a fost cu peripeţii fiind amânată de multe ori pentru greutăţile de a filma anumite scene sau din cauza a diferitelor evenimente ce au îngreunat întregul proces. Cu toate obstacolele trecute a reuşit să iasă în topul filmelor ce explorează natura şi chiar primul (din punctul meu de vedere) în ceea ce priveste abordarea muntelui pe marile ecrane.

Anul 1996 e un punct de cotitură în istoria alpinismului, datorită unui dezastru al expediţiilor pe cel mai inalt varf din lume. Astfel s-au scris cărţi celebre: Into Thin Air de Jon Krakauer (pe care trebuie să o iau la răsfoit cât de curând) şi The Climb by Anatoli Boukreev. Acum a venit rândul cinematografiei să expună în imagini întâmplările tragicului eveniment, o abordare care de altfel se bazează pe cărţi.

Distribuţia are parte de o serie de actori experimentaţi în meseria lor: Jake Gyllenhal ca un cameleon se transformă intr-un hipiot iubitor de senzaţii tari, Jason Clarke (Planet of the Apes) e un soi de mascul alfa pe Everest şi Josh Brolin; un trio  de personaje cele mai evidenţiate.

everest

Filmul Everest reuseste să-ţi trezească o senzaţie de apropiere faţă de condiţiile vitrege de pe munte în asa fel încât să simţi fiecare pas pe care îl face alpinistul pentru a ajunge în vârf. Cred că oricine a auzit de „marele vârf” şi stirile din jurul lui cu cei care au urcat periodic, ajunge să fie o oarecare obisnuinţă fara să ştii cu adevărat ce se întâmplă acolo. Muntele îşi primeste creditul de a fi faimos şi ajungi să-l cunoşti într-un moment de glorie, atunci când si-a arătat colţii şi s-a scuturat să se bată cu pumnii în piept.

Chiar daca explorează o tragedie, acest film iţi dă un avânt înspre aventură, să fii tu următorul ce îmblânzeste muntele şi îl caţără în ciuda zvârcolirilor pe care le are. Un sentiment ciudat care te găseste să realizezi că acei care au murit pe Everest au avut acel gen de curaj din mândrie de a păşi pe capul unui Goliat al munţiilor.

Trailer:

Recenzia o gasiti si pe blogul Piratului Cinefil.

2 comentarii la &8222;Everest (2015) – cea mai dura expeditie cinematografica&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.