Steve Jobs – The Showman

Steve Jobs este un proiect mare din care a ieșit un film mediu despre un personaj pe care evit să îl categorisesc ca să nu îmi iau comentarii negative. Ideea filmului este însă genială. Conceptul filmului este mai mult decât ofertant. Fassbender este aproape de maxim iar Kate Winslet e o revelație, cel puțin pentru mine. Și totuși, parcă filmul nu se ține. Să o luăm pe rând.

Conceptul: Steve Jobs – showman-ul

Conceptul filmului este extrem de creativ: Steve Jobs nu este Strategul, nu este Creatorul, ci este doar Showman-ul. De aceea, întreaga sa personalitate și, mai ales, caracterul său, ar putea fi definite exact în momentele pe care el însuși le consideră momente cheie. Anume momentele în care urcă pe scenă. Jobs este Jobs doar în fața unui public venit ca la concertele rock. În rest, este un personaj labil, pentru care realitatea are o altă curgere decât pentru restul lumii. Este, puțin spus, un neadaptat. Și filmul exact pe aceste momente se concentrează: pe Steve-Jobs-din-culise-înainte-de-a-ieși-ca-un-IT-star-pe-scenă. Restul e istorie și banalitate.

Actorul: Fassbender – centrul de greutate

Trebuie să mărturisesc că, în timpul filmului am fost atât de enervat de personaj încât m-am ridicat de pe canapea și am plecat. Eram în culmea nervilor. Dar nu din cauza filmului, ci din cauza lui Steve Jobs. Fassbender a reușit să mă atragă atât de bine în poveste încât Jobs mi-a devenit brusc nesuferit. Fassbender a fost atât de bun încât Jobs mi-a devenit atât de nesuferit încât, la un moment dat, am lăsat filmul bombănind și făcând scandal: ”Jobs e un cretin! Știam că e un cretin dar dă-o în … chiar așa…!”. Eram deja în film. Eram dincolo de ecran. Și mai aveam puțin și îl plezneam pe Fassbender în locul lui Andy (Who?). De aceea, Fassbender a fost bun și aș spune magistral dacă nu l-aș fi văzut și în alte roluri mai bune.

Kate Winslet, pe de altă parte, este în mare formă. Este un personaj secundar fără de care Jobs este complet nerelevant. Este hârtia de tournesol, sistemul de referință față de care te raportezi. Ea este realitatea pe care Jobs o distorsionează – fără ea Jobs nu este Jobs. Winslet a făcut aici, prin contrast, 50% din partitura lui Fassbender.

Filmul: Scenariul – veriga slabă

Au fost momente în care chiar nu mai știam despre ce e vorba. Succesiunea rapidă de cadre, raccoursi-urile folosite (prin care anumite momente din trecut devin relevante pentru prezent, dar nu ne dăm seama de asta decât după un moment de descumpănire), task-ul, aproape imposibil, de a lega logic momentele cheie din film (prezentările), scenariul în sine (schimburi de replici în care, adesea, privitorul este lăsa pe dinafară), toate acestea fac filmul greu de urmărit. Sunt multe artificii introduse și prea multe scurtături incluse în film. E multă presiune pusă pe privitor. Danny Boyle ne pune la treabă.

De aceea spun că filmul ”nu se ține”: pentru că ideea, conceptul, nu se leagă cu restul. Prea mare ambiția, prea sărac scenariul, prea simplistă povestea. Prin contrast, prea buni cuplul Fassbender – Winslet. Și de aici frustrarea: dacă erau toate la fel de bune, oare cât de departe ar fi ajuns acest film..?

Bref, nu mi-aș fi dat seama căt de bun este acest film dacă nu aș fi analizat mai în detaliu ”erorile” lui. Și nu mi-aș fi închipuit că un personaj de film mă poate enerva într-atât. Este meritul cuplului Winslet – Fassbender. Și este un film făcut de Dannny Boyle, cel care ne-a dat Trainspotting. E un film care ne pune la încercare. Cine rezistă, câștigă. Enjoy!

9 comentarii la &8222;Steve Jobs – The Showman&8221;

  1. Nu exclud ca Steve Jobs să fi fost o persoană enervantă:de la tânărul sufocat de complexe de superioritate la omul matur ale cărui defecte de comportament s-au adâncit cu vârsta (ca la tot muritorul de rând).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.