Cel mai bun film străin – la Oscar

Dintre nominalizări, Răzvan a comentat deja „Mustang” (Franţa) și, împreună cu Adriana-Ortansa Lazăr, „Theeb” (Iordania). Cum filmul în care joacă Levente Molnar – „Son of Saul” (Ungaria) – va rula la noi doar după decernarea Oscarurilor (18 martie, nu pricep de ce așa tâtziu), ne-au rămas de văzut „A War” (Danemarca) de care o să mă ocup eu azi și „Embrace of the Serpent” (Columbia), ca să avem review-uri cât de complete și de pe această (mică) listă.

În Krigen (2015), comandantul de companie Claus M. Pedersen (interpretat de bărbosul blond Pilou Asbæk) este un creier, un șef al Lunetiștilor.

Războiul sau ocupația din Afganistan e și între ideologii, nu doar între personaje, ca dincolo în Irak, chit că între cele două țări se află ditamai Iranul. Iar bărbosul comandant al lunetiștilor la fel de bărboși împușcă cu sânge rece, iar apoi fotografiază digital (ca să atașeze la ordinea de zi, desigur) un terorist arab (bărbos și el), într-o scenă la fel de tehnică precum cele cu Chris Kyle – cu singura diferență că nordicii se distrează de parcă l-ar fi trimis pe arab în Walhalla.

Ca până la urmă să ne lămurim că aspectele profane ale vieții de zi cu zi nu prea mai au mare legătură cu sacralitatea mitologiei și că toate poveștile eroice despre război sunt amestecate cu mizeria cotidiană, din nord sau de aiurea – din provincia Helmand de prin sudul Afganistanului. Dacă nu impresionează, filmul scris și regizat de Tobias Lindholm nici nu plictisește prin previzibilul situației aduse sub ochii noștri.

Un comentariu la &8222;Cel mai bun film străin – la Oscar&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.