Mustang(st), 2015

Mai întâi fotografia: ea este Selma. O fată încă ne-femeie dar obligată să fie astfel printr-un măritiș similar unei monte cu ceremonie. Acceptă tot pentru că așa trebuia. Să accepte tot. După noaptea nunții însă, se pare că cearceaful nu era deloc pătat cu sânge. Așadar, revenim la fotografie: ea este Selma, în noaptea nunții, adusă de urgență și întinsă pe masa ginecologului pentru ca acesta să parafeze situația (imposibilă!) că un himen elastic nu înseamnă neapărat pierderea fecioriei. Dar, se subânțelege, nici altminteri.. Tradiția, opacă la nuanțele astea medicale, a încercat astfel un moment de perplexitate.

Filmul Mustang este un pic traumatizant pentru un european. Și tocmai de aceea, e făcut probabil astfel de către un european (regizoarea, Deniz Gamze Ergüven, este de origine turcă însă a trăit în Franța toată viața). Este despre cinci surori care, din cauza unui joc copilăresc,  interpretat stupid de o societate în care tradiția chiar înseamnă rămânere în urmă, devin prizoniere în propria casă. Apoi, pe rând, fiecare dintre ele intră într-un stagiu forțat de antrenament pentru a deveni neveste. Și pe rând, sunt contractate pețitorilor, cu decizia femeilor, cu voința lui Dumnezeu și în urma târguielilor bărbaților. Fiecare dintre ele scapă cum poate: cu supunere, cu revoltă, cu disperare. Ultimele două ajung să fugă. 

Mustang este un film nu neapărat despre obtuzitatea unor norme sociale (deși, evident că este un manifest pentru drepturile femeii) sau despre tradiția care, în loc să ne aducă din urmă, ne lasă în urmă, ci mi se pare că este mai ales un film despre teamă (angoasă, frică, ”angst”). Nu știu dacă ați simțit, în modul în care este filmat, în muzica (excelentă!) dar și în scenariu (sau lipsa lui) teribila angoasă a unor copii care, de pe fereastră, așteptau să (nu) audă voci de străini de teamă să nu fie pețitori. Încercarea disperată de a transforma această angoasă în joc uneori (scena pretinsei scalde între pături tocmai pentru că a merge la scăldat devenise lucru complet interzis), alteori în revoltă, uneori încercarea de a o ocoli cu șiretenie, disperarea… toate acestea sunt reacții ale unor copii care se tem. Nu știu ce îi așteaptă, nu știu cine o să fie lângă ei toată viața, nu știu dacă să fugă sau să accepte tot, nu știu dacă să trăiască sau să moară.

Foarte bine dusă povestea, din perspectiva celei mai mici, naive surori, Lale. La început înțelegem doar doar opresiunea, apoi lucruri pe care chiar nu le înțelegem (odată cu ea), apoi curiozitatea, apoi revolta și planurile de evitare, apoi disperarea și fuga.

Lale spune, prin montajul și cinematografia din Mustang, povestea pierderii brutale a copilăriei, a fricii, a dispariției celor apropiați. E un film de văzut și de revăzut.

 

3 comentarii la &8222;Mustang(st), 2015&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.