Noi și lumea nu vom lua Oscarul anul acesta

La O Menino e o Mundo (Boy and the World) nu vei avea nevoie de subtitrare în schimb vei avea nevoie să faci un efort de aducere aminte și să te gândești cum arătau pentru tine trenurile atunci când aveai, să spunem 5 ani. Erau niște chestii pufăitoare și interminabile, mari și de speriat..? Așa sunt și în acest film. Cum îți vedeai părinții..? Ca pe niște ființe înalte, incredibil de mari care se aplecau din când în când asupra ta și îți spuneau lucruri pe care nu le înțelegeai dar cu un ton și o voce pentru care nu aveai nevoie de nici un fel de traducere..?

Și aici sunt la fel. Și în filmul acesta pietrele sunt colorate, vorbesc și ascund o întreagă lume și toate zgomotele din jur sunt, de fapt, muzică făcută special pentru tine. Ca la 5 ani ai noștri. Îți amintești ceva din toate acestea..? Nu încă..? Atunci să te uiți la O Menino e o Mundo. Îți vei aminti puțin de tine, sper. Filmul este de animație. Și, ca toate filmele de animație bune, este pentru oamenii mari care s-au plictisit de filme mici pentru oameni mari. Este făcut de Alê Abreu și este nominalizat pentru Oscaruri la categoria cel mai bun film de animație, alături de depresivul dar incredibil de creativul Anomalisa (Charlie Kaufman este în spate), Inside Out (îl știți pentru că industria de marketing din spatele acestui film a investit mulți bani ca să-l știți), Shaun the Sheep Movie (dacă nu ați văzut nimic cu Mielul Shaun până acum eu zic că e vremea să vă puneți niște întrebări serioase asupra rostului trecerii prin lume) și When Marnie Was There (despre care nu pot spune nimic pentru că nu l-am văzut).

Măcar pentru că e la Oscar și tot trebuie văzut. Însă mai mult decât orice, merită văzut pentru că îți vei reaminti cum te jucai cu pietrele când erai mic. Și asta e inestimabil. Istoria e cea mai simplă și cea mai complicată din lume: un tată pleacă de acasă. Din acel moment lumea se schimbă și se debalansează pentru copilul rămas în urmă. Da, continuă să fie plină de culoare și de muzică însă devine, în același timp și mai goală. Iar copilul începe să caute ceea ce lipsește. Și așa descoperă lumea. Cu bune și cu rele. De fapt, amestecate, bunele cu relele, așa cum sunt de fapt în realitate.

Simplu, cu o muzică excelentă, făcut în limbajul codului sursă al copilăriei noastre, cu un personaj principal care e al nostru, pe care l-am desenat fiecare dintre noi în parte pe foi de hârtie, pe dosarele părinților sau pe pereții casei și pe care îl vom recunoaște imediat și, mai ales, un film care spune ceea ce știam dintotdeauna dar ne este foarte greu să recunoaștem: pentru fiecare din noi lumea începe cu adevărat abia atunci când părinții nu mai sunt lângă noi. Și da, nu va lua Oscarul. Pentru că, se pare, lumea chiar este Inside Out..

 

Ale Abreu - The Boy and The World (2015) trailer
Vezi trailerul Boy and the World pe imdb.com

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.