Un etaj mai jos – o prezentare și două concluzii

Teodor Corban a prins un 2015 foarte bun, putând fi considerat revelația anului, alături de Toma Cuzin, partenerul său din Aferim. Dacă în oscilantul film al lui Radu Jude, care se pornise alături de Florin Lăzărescu în căutarea unei Madame Bovary dâmbovițene, dar a cotit-o spre corectitudine politică, ambii au reușit să salveze cât de cât impresia de hipsterizare a istoriei, la Cannes treaba a stat puțin diferit: Cuzin a beneficiat de finalul Comorii lui Porumboiu, trecându-și în palmares un film premiat, în vreme ce Un etaj mai jos s-a mulțumit c-o nominalizare în secțiunea Un certain regard, câștigând, ulterior, premii – la alte festivaluri.

Recomand acest thriller de bloc al lui Muntean, care merită urmărit pentru a vedea cum construiește trio-ul Alex Baciu, Radu Muntean & Răzvan Rădulescu un film antipolițist, ca și pentru subtilitățile psihologice revelate de jocul bun al actorilor: Oxana Moravec, Ionuț Bora, Maria Popistașu, Ioana Flora, Adrian Văncică, pe lângă Teodor Corban și Iulian Postelnicu.

Până la urmă un film bun, chiar dacă se cam joacă cu așteptările spectatorului. Care, după ce deslușește problema morală (ne lămurim că Sandu a auzit el ceva, dar nu are toate datele așa că nu se pripește cu vreo concluzie) se așteaptă la o reacție a celor implicați, la un deznodământ al poveștii (de tip clasic) pentru a rămâne, la final, cu o morală.

Ei bine, așa cum personajul (cum orice personaj, chiar și spectatorul) rezistă în felul său de a fi, adică nu se lasă convins ușor să iasă din ale sale, la fel rezistă și scenariul – și odată cu el, și filmul – în a nu livra soluții. Se rezumă la a ridica un tip de întrebare (cum de am ajuns așa individualiști și de ce reacționăm așa: nereacționând), mai mult filosofică decât practică, la a fi un film despre dubla natura morală / individuală a omului, și nu unul moralist.

11 comentarii la &8222;Un etaj mai jos – o prezentare și două concluzii&8221;

  1. Teo Corban pare sa fie cel mai bun actor roman al momentului (la bataie cu Vlad Ivanov). L-am descoperit in „A fost sau n-a fost”, exceptionalul film al lui Corneliu Porumboiu. Sper ca exista o cronica aici pentru acest film revelator despre romani si Romania.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.