Steve Jobs (2015)

steve-jobsObișnuit cu roluri secundare, Michael Fassbender nu ratează ocazia de a fi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal. Alături de Kate Winslet, nominalizată (și chiar premiată la Globuri) pentru cel mai bun supporting role, face un cuplu neconvențional în biopicul Steve Jobs (2015) care va rămâne unul de referință pentru memoria co-fondatorului companiei Apple.

Scenariul lui Aaron Sorkin (The West Wing, A Few Good Men, The Social Network) premiat deja cu un Glob de aur, se inspiră din biografia scrisă Walter Isaacson, ale cărei drepturi de ecranizare au fost cumpărate de studiourile Sony. Că acestea au renunțat, vânzând proiectul către Universal Studios, cu tot cu Michael Fassbender, după ce Christian Bale a renunțat la rolul principal, e problema lor. Lipsa unui film care să ofere o imagine cât de cât coerentă despre antreprenorul dispărut la doar 56 de ani era evidentă după ce Ashton Kutcher, cu aerul să prea infantil, reușea să strice Jobs (2013).

steve-jobs-quote2Învățând din eșecul precedentului biopic, Aaron Sorkin declara încă de acum trei ani că nu vrea să riște o imagine exhaustivă, concentrându-se pe momentele lansărilor oficiale (astfel că scenariul este conceput ca o piesă în trei acte). Dialogurile excelente pun în evidență relațiile dintre personaje iar filmările paralele reușite de regizorul Danny Boyle readuc în timp real, în discuție, probe din trecut (prin flash-back-uri).

Ai spune că doar cu 5 minute înaintea unei lansări, toți merg la bar și apoi vin să-mi spună tot ce au cu mine, (auto)persiflează tehnica aceasta chiar personajul principal, dar ea este de maximă eficiență în film, scenele de culise oferind un ritm alert și senzația autenticității.

Trecând prin momentele MacIntosh 1984, semi-eșecul NeXT 1988, complexitatea personajului crește spre ultima scenă – lansarea iMac 1998 – în care vedem un cuplu schimbat: managerul Jobs preia ochelarii directoarei de marketing Joana Hoffman care din soția de la serviciu se transformă într-o femeie frumoasă (nu doar la suflet), care îl ajută să vadă momentele de distorsionare a realității. Tot în crescendo ni se revelează cum discuțiile fugare, aparent superficiale (dar niciodată nefinalizate) cu fiica sa îl marchează pe Jobs, ultima fază (cu Walkman-ul, pregătită în film) fiind antologică.

Celelalte personaje (reale) din Apple, respectiv CEO-ul John Sculley (Jeff Daniels) și inginerii Steve Wozniak (Seth Rogen) și Andy Herzfeld (Michael Stuhlbarg) reduși la caracteristicile dominante, nu fac decât să-l pună în valoare pe Jobs: Ești precum un muzician, cu instrumentul său. Eu dirijez orchestra! îl pune Jobs la punct pe Woz.

 

6 comentarii la &8222;Steve Jobs (2015)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.