Ce filme așteptăm în 2016?

Pe o listă a celor mai așteptate producții străine din 2015, Sierranevada lui Cristi Puiu ocupa poziția 22, înaintea The Assassin a lui Hou Hsiao-Hsien. Producția filmului s-a finalizat la sfârșit de 2015, dar lansarea a fost amânată pentru 2016 – pentru a păstra elementul de noutate și, probabil, pentru a putea fi înscrisă la festivalurile acestui an.

Mimi Brănescu joacă rolul unui neurolog aflat la apogeul carierei. Sierranevada este istoria unei „comemorări care nu mai are loc”, o poveste a celor care aleg să trăiască în realitatea imediată atunci când sunt cuprinși de o suferință de neînțeles. Filmul este inspirat din poemul lui Aurel Rău, Agatârșii.

Ultimul film al lui Cristi Puiu a fost scurt-metrajul (selectat la  Cannes) Les Ponts de Sarajevo, în care treisprezece regizori europeni explorează (în timp și spațiu cinematografic) capitala republicii Bosnia și Herțegovina.

Spicuiesc dintr-un interviu al său (și) despre cinematografie, realizat anul trecut de Matei Scânteie (iconar.ro) pentru lumeacredinței.com:

Oare actorii şi cei care fac filme nu au datoria să spună adevărul?

Ba da, dar ei nu deţin adevărul. Ei sunt într-o căutare… Ei se întreabă mereu. Datoria ta ca artist este să-ţi mărturiseşti căutarea.

Prin filmele dvs aţi încercat să transmiteţi mesaje sau mărturisiri, eventual şi unele experienţe religioase?

Aşa sunt filmele mele: cu mesaje, cu mărturisiri, altfel nu aş face film. Filmele reprezintă rodul unui parcurs şi sunt la fel de incomplete, la fel de imperfecte pe cât de imperfect sunt eu şi pe cât de imperfect este parcursul…

La ce foloseşte arta cinematografică, d-le Cristi Puiu?

Cinematograful funcţionează doar în măsura în care acesta poate deveni o scrisoare pe care tu o trimiţi undeva în neant şi de acolo îţi vin nişte răspunsuri şi nişte oameni primesc nişte confirmări. Este de fapt un gest de solidarizare. Nu eşti singur.

 

6 comentarii la &8222;Ce filme așteptăm în 2016?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.