Noaptea Globurilor de Aur

Dacă pentru europeni în general și pentru cinefili în particular, noaptea trecută n-a fost decât una din acele obișnuite nopți de week-end, petrecută cu prietenii sau cu familia (sau poate, ceva mai lungă decât de obicei, urmărind vreun film), pentru oamenii de dincolo de ocean implicați în fenomenul cinematografic nu este chiar o noapte oarecare – da, încă mai este, datorită diferenței de fus orar.

Pentru că sunt 10 ore între noi și Los Angeles, locul desfășurării primei gale (din acest an) a industriei cinematografice anglo-saxone Golden Globes Awards, care va fi transmisă în direct de HBO România în această noapte – spre dimineață, la ora 3. Vor urma pe 14 februarie BAFTA și pe 28 Academy Awards – Oscarurile. Deja, la acest eveniment prezentat de actorul de comedie Ricky Gervais și aflat la cea de-a 73-a sa ediție, emoțiile celor din industrie sunt la cote maxime. Se întâmplă ceva interesant – declara reporterul Variety Tim G1ray, la anunțarea listei cu favoriți: pare că la aceste nominalizări pentru Globurile de Aur s-a făcut o corecție fața de selecția anunțată de Sindicatul actorilor americani. Deocamdată, lipsește consensul. Cred ca acesta este un lucru bun. Este distractiv!

Ceea ce înseamnă că la ora anunțării selecției făcute de către HFPA = Asociația presei străine de la Hollywood, se cunoaște baza de selecție a Sindicatului actorilor americani (care acordă premiile Oscar), ceea ce presupune o oarecare înțelegere între cele două asociații – considerată în beneficiul industriei cinematografice. Baza de filme din care se aleg favoriții ambelor asociații este practic aceeași și probabil că informațiile circulă cu altă viteză în cercul lărgit al ziariștilor sau cineaștilor.

Teoretic, premiile acordate de ziariști ar trebui să fie considerate mai obiective, pentru că este puțin aiurea ca actorii să se premieze între ei. Din câte am înțeles eu, procesul de votare al premiilor Oscar este destul de complicat, implicând două faze. Există o procedură de votare la desemnarea nominalizărilor (care încă este în curs, tocmai de aceea spuneam că informațiile circulă cu viteză), la care participă toată suflarea (peste 6000 de membri) și o altă procedură de vot la desemnarea premiilor, unde doar actorii votează actori, regizorii rezigori șamd.

Noi suntem deocamdată aici, înainte de seara Globurilor. Ce părere aveți, care sunt producțiile cu șanse la primele confirmări ale industriei de film, și cine a dormit mai prost azi-noapte? Eu am o suspiciune vis-a-vis de Leonardo diCaprio, despre filmul căruia a scris aici o cronică de întâmpinare piratul cinefil Benea Simion și mai pregătește alta Cătălin Pavel. Urmăriți în continuare blogul colectiv Filme care merită văzute pentru ultimele comentarii din lumea filmului!

 

3 comentarii la &8222;Noaptea Globurilor de Aur&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.