Wild Tales (2015)

De la Damián Szifron încoace, pare-se că argentienii au stabilit un trend al comediilor negre. Sau cel puțin așa i-am descoperit eu, prin intermediul acestul film – cu titlul original Relatos salvajes – care a rulat în deschiderea TIFF#14. Povestirile sale trăsnite au fost produse de regizorul spaniol Pedro Almodóvar, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin cu Todo sobre mi madre (1999)

Ce este foarte interesant la această serie de povestiri din ce în ce mai dure e tocmai gradația – cu pipeta – a cât de multă violență putem suporta, fie și doar vizual. Ca să vă fie foarte clară fascinația pe care o suscită, trebuie să vă spun că le-am urmărit noaptea târziu, dârdâind de frig în Piața Unirii Open Air alături de alți cel puțin o mie de cinefili rămași din cei 2500 prezenți la Festivitatea de deschidere.

Traducerea românească a acestor Povești, drept trăznite, este un eufemism menit să mascheze cinismul personajelor sau al situațiilor în care se lasă antrenate. De remarcat cea de a doua – El más fuerte – cu șoferii, și ultima din cele șase povestiri – Hasta que la muerte nos separe – a pățaniilor de la nunta evreiască, o capodoperă după care trebuie să fugi la masaj ca să-ți descâlcești abdominalii. Una peste alta, vorbim despre cel mai vizionat film argentinian, foarte bine primit de critică și selecționat la Cannes. 

Tot în același registru, poate ceva mai spre horror (odată trecută granița, e greu să le mai distingi) este și argentinianul din 2013 Wolf Creek 2, un sequel al Wolf Creek (2005), care te face să te-trebi cine a fost primul, oul sau găina, râsu’ plânsu’, spaima sau umorul?

3 comentarii la &8222;Wild Tales (2015)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.