Mad Men I

Mad Men (Nebunii din Madison Avenue) este un serial creat de catre Matthew Weiner și produs de Lionsgate pentru rețeaua AMC, despre viața din imaginara agenție de publicitate Sterling-Cooper, ulterior SCDP. A câștigat până acum 4 Globuri de Aur, 56 de premii și alte 119 nominalizari.

Spre deosebire de filme, serialele permit o expunere (și astfel, și o analiză) a personajelor și a lumii în care sunt ancorate. Față de film, un serial este mai dificil de vândut (presupune implicarea unei rețele TV dispusă să plătească o sumă considerabilă pentru difuzare) dar aparent, mai ușor de realizat, deoarece presupune o rețetă. Vedem sau auzim cu surprindere cum diverși cunoscuți ai noștri (bunici, colegi, prieteni) sunt prinși de un serial și ne explicăm cu greu acest fapt. I-a prins, ne explică (sau le scuzăm) lipsa de reacție la ora difuzării. După cum observăm, serialul este un instrument de marketing al posturilor TV, prin care-și fidelizeaază telespectatorii. Dar care sunt rețetele unui serial reușit?

În primul rând, personajele. Spre deosebire de filme, serialele nu sunt limitate la o perioadă de timp în care (conform rețetei lung-metrajului hollywoodian) trebuie să parcurgă etapele narațiunii. Expozițiunea unui film produs pentru marele ecran se condensează destul de abrupt în primele 15-20 de minute, pentru a permite trecerea la desfășurarea acțiunii și a capta interesul spectatorului. Serialul are la dispoziție mai multe fragmente de timp peste care își poate întinde vălul. Asemenea începutului filmului de cinema, are un punct critic pe care trebuie să-l depășească, numit episodul-pilot. Acel prim episod prin care, întâi, producătorul își prezintă marfa rețelei TV, apoi rețeaua testează interesul telespectatorilor.

Astfel că episodul-pilot ajunge să mobilizeze maximul de energie al creatorilor și protagoniștilor săi, aflați în situația limită de a fi sau a nu fi acceptați mai departe. Dacă vreți să vă faceți o idee despre un serial, este suficient să urmăriți acest episod-pilot. El (este obligat să) propună personajele solide, ambianță captivantă și să promită (deja) toate acea țesătură de intrigi. După toată această desfășurare de forțe, ne vom relaxa – împreună cu creatorii serialului. Aceștia, în funcție de interesele rețelei sau ale echipei de producție, vor putea dilua sau concentra acțiunea, scoate/ introduce un personaj și mai ales (după epuizarea ideilor primare), vor putea angaja forțe proaspete care să le dezvolte munca.

Toată forța de atracție a unui serial rezidă în caractere. Personaje sale nu mai sunt arhetipuri captive unei povești. Asemănarea lor cu lumea reală în care nu se întâmplă (într-un așa de scurt timp) atâtea lucruri, este izbitoare. Mai pretențios spus, timpul lor diegetic se confundă cu timpul real, astfel că noi ne putem mult mai ușor identifica cu (unele dintre) ele. Iar de aici serialul iese din categoria operelor cinematografice. Nemaifiind nevoit să apeleze la artificii artistice care să ne sugereze nivelul său de conexiune cu realitatea, (uneori) nici nu o face, intrând astfel în categoria soap-opera. Nu este cazul acestui serial. Am promis dezvăluirea unei rețete.

Iat-o, grosso modo: timpul povestirii se apropie de timpul personajelor, acestea sunt de fapt, caractere, intriga relativ simplă (oricum, laxă) și în final, muzica. Un serial care se respectă se cațără pe o piesă muzicală pe măsură. Ca să vă faceți o idee despre pretențiile unui serial, este suficient să ascultați piesa de la sfârșit. Trebuie să mărturisesc că am reușit să mă păstrez în actualitatea muzicală (cel puțin în percepția Cătălinei – fiica mea mai mică) prin serialele văzute. TU de unde știi piesa asta, tatiii? m-a întrebat de câteva ori mirată că pomenesc în discuție vreuna din piesele ei preferate: știi clipul? Bineînțeles că nu văzusem și clipul de pe MTV. „Văzusem” doar piesa, în serialul AMC.

– continuă aici

4 comentarii la &8222;Mad Men I&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.