Cădere liberă

szabadeses-rÎntr-un top al celor mai bune filme maghiare de după 2000, găsit pe Imdb, regizorul Gyorgy Pálfi, prezent la TIFF-ul clujean din acest an cu Szabadesés (2014) figurează în primele 10 cu nu mai puțin de trei filme: cel amintit (tradus la noi Cădere liberă), apoi cu Taxidermia (9 premii, inclusiv de regie la TIFF 2006 și alte 3 nominalizări, printre care Un certain regard la Cannes) și Final Cut: Hölgyeim és uraim din 2012  – motive pentru o privire asupra filmografiei sale.

Ce am reținut din interviurile tânărului regizor maghiar este surprinderea sa față de direcția asumată de cinematografia românească: „în timp ce noi (ungurii) încercăm să fim originali, să facem cu totul altceva decât colegii de generație, faptul că regizorii români se raportează la Noul vostru val, care, sigur, reprezintă deja un brand internațional – cred că mă face invidios pe cinematograful românesc” l-am citat din memorie.

Între multi-premiatul său Taxidermia din 2006 și următoarele proiecte ambițioase s-a așternut o perioadă de căutare (a finanțărilor) dar odată cu începutul crizei economice – spune Pálfi – cinematografia din Ungaria a dispărut o vreme de pe hartă. Și iată-l acum descoperindu-ne luminița de la capătul tunelului maghiar, într-o comedie neagră al cărei titlu se referă nu atât la cădere, cât la inerție. O colecție de 7 schetch-uri (eu n-am reușit să număr decât 6 în timpul filmului, dar probabil că a 7-a era povestea cuplului de bătrâni din care făcea parte baba cu rol de narator) care aduc pe undeva cu Dekalogul polonez: același bloc comunist ce adună (forțat) viețile mai multor locatari.

Așa cum avem prilejul să constatăm cu ocazia sinuciderii și apoi a ficționalei ridicări a babei de pe asfalt, toți acești colocatari nu au nimic în comun unii cu alții, exceptând saluturile de politețe de pe scara pe care naratoarea o urcă înapoi, la fel de chinuită, după cădere. Ce mi s-a părut într-adevăr savuros a fost decizia babei (excelent interpretată de Molnár Piroska) după ce a parcurs drumul înapoi, și vecinul care nu o bagă, nici de această dată (și pare că nici n-o va băga vreodată) în seamă.

3 comentarii la &8222;Cădere liberă&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.